Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész

Gárdony, 2018. március 24. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkár beszédet mond Gárdonyban, a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában, ahol a hazai nemzetiségek képviselõivel közösen aláírta a Minority SafePack - Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét 2018. március 24-én. A javaslat célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Gárdony, 2018. március 24.
Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelõs államtitkár beszédet mond Gárdonyban, a Velencei-tavi Vízi Sportiskolában, ahol a hazai nemzetiségek képviselõivel közösen aláírta a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét 2018. március 24-én. A javaslat célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

Európa szegényebb lesz, ha egyetlen kisebbség is elvész – hangsúlyozta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár 2018. március 24-én, szombaton Gárdonyban, ahol a hazai nemzetiségek képviselőivel közösen aláírta a Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés támogató ívét.
Soltész Miklós elmondta, hogy a közös aláírással szerették volna felhívni a figyelmet az aláírásgyűjtés fontosságára. Kiemelte: arra szeretnék késztetni az uniós vezetőket, hogy a nemzeti kisebbségek megmaradásáért ők is mindent megtegyenek, mert “a színes Európa sok nemzetből és azok sok hagyományából áll”.
Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője az MTI érdeklődésére elmondta, hogy mintegy 50 ezer aláírás hiányzik a szükséges egymillióhoz. A polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele már teljesült: 7 európai uniós tagállamban (Magyarország mellett Szlovákia, Románia, Spanyolország, Dánia, Lettország és Horvátország) megvan a szükséges minimum aláírás.
Megemlítette, hogy április 3-ig kell a hiányzó aláíróíveket összegyűjteniük. Aki támogatná a kezdeményezést, elektronikus úton a www.jogaink.hu oldalon vagy papír alapon valamennyi postahivatalban ingyenes válaszborítékban feladva megteheti.
forrás: http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/egyhazi-nemzetisegi-es-civil-tarsadalmi-kapcsolatokert-felelos-allamtitkarsag/hirek/europa-szegenyebb-lesz-ha-egyetlen-kisebbseg-is-elvesz