BOLGÁR 

 

A MADARAK BAZILIKÁJA

Antoni Georgiev fotókiállítása – Plovdiv, Európa Kulturális Fővárosáról

Megnyitó: 2019. szeptember 10., kedd –18.00

Helyszín: Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér (Budapest VI. ker., Eötvös utca 10.)

A kiállítást megnyitja: Kukorelly Endre író
Közreműködnek: Weisz Gábor – szaxofon, Kovács Tamás Tobzi – ütőhangszerek
Hadzsikosztova Gabriella és Horváth Veronikaszínművészek

Antoni Georgiev fotókiállítása a Terézvárosi Bolgár Önkormányzat szervezésében, a
Bolgár Kulturális Intézet közreműködésével 2019-ben a bulgáriai Plovdiv lett hivatalosan Európa kulturális fővárosa. Plovdiv Európa egyik legősibb települése, az első bolgár város, amely elnyerte ezt a címet. Építészete felidézi a trák, a görög, a római, a bizánci és az ottomán korszakot. Ókori örökségét, illetve multikulturális jelenét és jövőjét ünnepelve Plovdiv egyszerű üzenetet választott. „Együtt” – a város e mottó jegyében dolgozta ki programját, melynek keretében több mint 300 projekt valósul meg ott 2019 folyamán. A
projektek Plovdiv jellegzetességeivel, történelmével és kulturális örökségével kapcsolatos témákra, valamint a város előtt álló kihívásokra hívják fel a figyelmet.

A Terézvárosi Bolgár Önkormányzat az említett projektek egyikéről készült fotókiállítással szeretné az „Együtt” mottó üzenetét továbbadni Terézváros lakói felé. A Plovdiv-i püspöki bazilika fényűző mivoltára ma a színpompás padlómozaikok szolgáltatják a legékesszólóbb bizonyítékot jelképeikkel és madárábrázolásaikkal. A szemet gyönyörködtető figurák, madárak, rozetták és meanderek mögött nagy művészi jártasság, kitartó munka és nagyfokú gyakorlat rejlik.

Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, a Terézvárosi Bolgár Önkormányzat és a Bolgár Kulturális Intézet közös rendezvénye

A kiállítás díjtalanul megtekinthető szeptember 30-ig minden nap 10.00−18.00 között a 202. teremben.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/365333687720461/

Forrás: http://bolgarkultura.hu/jovo-esemeny


 

Bolgár táncház a Bolgár Kulturális Intézetben

Időpont: 2019. szeptember 13. (péntek), 19:00

Helyszín: Bolgár Kulturális Intézet (Budapest VI. ker., Andrássy út 14.)

Az Intézet koncerttermében havonta egyszer bolgár táncházat rendezünk a FalkaFolk népszerű magyar együttes szervezésében és közreműködésével.

A FalkaFolk együttes majdnem húsz éve kutatja, népszerűsíti és előadja a balkáni népek zenéjét. A többnyire saját gyűjtésű dallamokat az együttes eredeti hangszereken játssza. A bolgár, görög, török, délszláv, makedón, albán, román folklórkincs gazdag érzelem és gondolatvilága, közösségteremtő ereje, a zene és tánc egyedi ritmusképletei, látványossága, virtuóz előadásmódja olyan élményt, örömöt jelent, amely nem hagyja közömbösen a közönséget.

Az együttes sok zenésszel, énekessel került már kapcsolatba, dolgozott együtt bulgáriai harmonikással, isztambuli zenésszel, görögországi lírással, várnai klarinétossal, vagy itthoni kiváló zenészekkel, énekesekkel. A koncerteken kívül táncházi rendezvényekre is sor kerül, ahol a táncok tanítása oktató koreográfus vezetésével történik.

Jöjjön bolgár táncházba, oda, ahol mindenki ropja…

Facebook esemény: https://hu-hu.facebook.com/events/380838722581617/

Forrás: http://bolgarkultura.hu/jovo-esemeny


 

ANZSELA TOSEVA ZONGORAHANGVERSENY

Időpont: 2019. szeptember 16. (hétfő), 18:00 

Helyszín: Bolgár Kulturális Intézet (Budapest VI. ker., Andrássy út 14.)

Programok: program-2019_9_16-1

Facebook esemény: shorturl.at/uvRY1

Forrás: http://bolgarkultura.hu/jovo-esemeny