SZERB  

 

Szerb Kultúra Hónap

„Tanyák Önöknek – turisztikai és gasztronómiai kalauz” – könyvbemutató

IDŐPONT: 2019. szeptember 25., 18 óra

HELYSZÍN: Magyarországi Szerb Színház – Szerb Kulturális Központ, Budapest, VI. kerület, Nagymező utca 49.

A tanyák a Kárpát-medence síkvidékének szimbólumává váltak. Az elmúlt három évtizedben a városoktól és falvaktól távol eső, önellátó gazdaságokként működő tanyákon változatlanul folyt a gabonatermesztés, zöldségtermesztés, állattenyésztés és szőlőművelés. A nyári forróságban a diófa alatt hűsölni, vagy télen a parasztkályhák mellett melegedni, a tanyasi ételek felejthetetlen ízei, a gyermekkori játékok és a közösségi élet pillanatai, távol a városi zajoktól és a stresszes életviteltől, mind jó okkal szolgálhatnak arra, hogy betérjünk egy-egy tanyára.
Ez a kalauz a vajdasági tanyavilágot mutatja be. Az 56 bemutatott tanyáról minden fontos információt megtudhatnak, miközben arról is meggyőződhetnek, hogy a tanyák nemcsak a pihenés, hanem a szórakozás remek helyszínei is egyben!

Szerző: Miroslav Božin
Kiadó: Prometej, Novi Sad
A könyvbemutatón részt vesz: Miroslav Božin


„Töviskoszorú Danilo Kišnek” – a könyv magyar nyelvű változatának bemutatója

IDŐPONT: 2019. szeptember 26., 18 óra

HELYSZÍN: Országos Idegennyelvű Könyvtár, Budapest, V. kerület, Molnár utca 11.

A könyvbemutatón részt vesz: Dr. Milivoje Pavlović, Gyurity Milán, Dr. Stepanović Predrág
Milivoje Pavlović könyve Töviskoszorú Danilo Kišnek címmel, 2016-ban jelent meg a Službeni glasnik kiadásában a nagy szerb író, Danilo Kiš eddigi legátfogóbb életrajzi köteteként, amely egyben inspiratív áttekintést nyújt egész irodalmi munkásságáról. Olyan új kutatási eredmények és dokumentációk alapján íródott, amelyek azelőtt ismeretlenek voltak az olvasók előtt. Pavlović az egyetlen, aki mélyebben is tanulmányozta Kiš szinte elfeledett személyes könyvtárát, amely két évtizede a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémián található. A könyv magyar nyelvű változata most először kerül bemutatásra és válik elérhetővé a magyar olvasóközönség számára, mégpedig Dr. Stepanović Predrág fordításában és a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ és a Krug Művészeti Egyesület gondozásában.

Szerző: Dr. Milivoje Pavlović
Kiadó: Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, Krug Művészeti Egyesület – Budapest


„Zvezdobrojci” – könyvbemutató

IDŐPONT: 2019. szeptember 27., 18:30

HELYSZÍN: Тhökölyanum, Budapest, V. kerület, Veres Pálné utca 17.

Ha esetleg nem tudták: a „zvezdobroj”, azaz „csillagszámláló” egy régi szerb szó, amelyet Vranje környékén használtak. Jelentése: tehetséges gyermek – az, aki a csillagokra tekint. S azt mondhatjuk, hogy a szerb tudomány összes brilliáns elméjének útját is a csillagok fénye segítette mindig. Felhőtlen estéken a csillagképekre függesztett szemekkel ők nemcsak elméjüket, hanem egyben személyiségüket is formálták. Jó emberekké váltak.

Szerző: Aleksandra Ninković Tašić
Kiadó: Agape, Belgrád
A könyvbemutatón részt vesz: Aleksandra Ninković Tašić, Aleksandar Gajšek


„Pesti Irodalmi Omnibusz” – Nemzetközi Írótalálkozó

IDŐPONT: 2019. szeptember 28., 19 óra

HELYSZÍN: Centrál Kávéház, Budapest, V. kerület, Károlyi utca 9.

Résztvevők: magyarországi, szerbiai, romániai, boszniai, csehországi, németországi, franciaországi és hollandiai írók, költők
Zenei aláfestés: Szatmári Kristóf – szaxofon, Pap Márk – zongora