SPANYOL 

 

A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének története

IDŐPONT: 2019. szeptember 27. 18-20 óráig

HELYSZÍN: Instituto Cervantes de Budapest, 1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.

A Budapesti Szépművészeti Múzeum egyedülálló spanyol gyűjteményének hátterébe enged betekintést a Cervantes Intézet új programsorozata: az első alkalom témája a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének története.

► A nemzetközi összehasonlításban egyedülálló gyűjteményről szóló programsorozat bevezető előadásában a gyűjtemény felelőse, Lantos Adriána mesél nekünk a kezdetekről és a XX. század elejének főbb magyar és külföldi műgyűjtőiről.

► A Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol festménygyűjteményének alapját a XIX. század első felében létrejött Esterházy-gyűjteményből származó munkák alkotják. II. Esterházy Miklós herceg korán felismerte a spanyol festőiskolák nagy értékét és egyedülálló voltát, és Edmund Bourke nagykövet gyűjteményéből számos alkotást vásárolt meg. Ezt követően, további spanyol művekre tett szert.

► A magyar állam 1870-ben vette meg az Esterházy hercegek által összegyűjtött festményeket, és később ezek az alkotások képezték a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének kezdeti állományát, melyet 1906-ban mutattak be először. Később a gyűjtemény folyamatosan gazdagodott adományok és újabb szerzemények által, elsősorban a XX. század első évtizedeiben.

☛ A beszélgetések nyelve magyar/spanyol, szinkrontolmácsolás biztosított
☛ A belépés díjtalan, előzetes regisztráció nem szükséges a programon való részvételhez

Forrás és Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/762400400885068/


PORTUGÁL 

 

Portugálul a világ körül – a portugál nyelvi közösség

IDŐPONT: 2019. szeptember 24. 18 órától

HELYSZÍN: ELTE BTK Portugál Nyelv és Irodalom Tanszék, 1088 Budapest, Múzeum körút 4/C.

PROGRAM: Brazília: a múlt magyarázza a jövőt – Szilágyi Ágnes Judit, ELTE

A CPLP (Portugál Nyelvű Országok Közössége) Dokumentációs és Információs Központ előadássorozata. A nyilvános szabadegyetemi előadások keddi napokon, magyar nyelven kerülnek megrendezésre 18 órától, a Múzeum körút 4/C épület fszt. 2-es termében.

Forrás és Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/468308057094793/