BOLGÁR 

 

Bolgár napok a Nagycsarnokban

IDŐPONT: 2019. október 8. – 10. (8-18 órától)

HELYSZÍN: Central Market Hall / Nagycsarnok, 1093 Budapest, Vámház körút 1-3.

A nemzeti napok során egy-egy ország kultúráját, termékeit, szokásait, jellegzetes ételeit, népművészetét ismerhetjük meg. Kirakodóvásár, különleges ételek várják a látogatókat. Kézművesektől és iparművészektől rózsa kozmetikumokat, kerámiát, bolgár mintájú ékszert és hímes tojást, Bulgáriát bemutató képeslapokat vásárolhat!

A jó hangulatról október 8-án, 16.30 órától a Táncklub ProLet gondoskodik, lelkes tagjaitól megtanulhatja “ropni” a bolgár horókat.

Forrás és Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2358781211103499/


Tánya Gramatikova Cinematique című művészfotó kiállítása

IDŐPONT: 2019. október 8. (18 óra)

HELYSZÍN: Bolgár Kulturális Intézet, 1061 Budapest, Andrássy út 14.

A Cinématique egy nyitott projekt, ami nincs végiggondolva, inkább érinti munkám során könyvborítókkal kapcsolatos konkrét vintage látványterveket. A Cinématique a kommersz és az artisztikus, a dokumentum és a művészi határán áll, ahol átfonódik a történelmi hitelesség és a szüzséhez kötődő szubjektív alkotói módszer. Innen a sajátos filmszerű érzés: a fényképek stills from film-szerűként hatnak, és a cím – Cinématique – kiválasztása is a fogalom eredetére utal.

A CoverArt (fotózsargonban) specifikus műfajként különül el a fotóművészetben, szabályai gyakran ellentétben állnak a klasszikus fotózáséval, merthogy a könyvborító gyártás keresletének praktikus céljait szolgálják. A bemutatott válogatásnak nem feladata az általam ezen a területen készített legjobb képeket illusztrálni, mert, ahogy följebb említettem, az erősen kommersz és közhelyes megjelenés leginkább a kiadók figyelmét vonja maga után. A hangsúly inkább az érdekes szereplőkről készített jó minőségű portrékra esik, amelyek előfordultak, közvetítettek könyvborítókhoz szükséges képválogatási munkámban.

A kiállításon már megvalósított könyvborítók láthatók, beleértve olyan nagytekintélyű kiadók részére is, mint Harper Collins, Penquin Random House, Pocket, stb.

Forrás: http://bolgarkultura.hu/jovo-esemeny


Megemlékezés a magyar – bolgár barátság napja alkalmából

IDŐPONT: 2019. október 17. (11 óra)

HELYSZÍN: Esztergomi Bazilika, 2500 Esztergom, Szent István tér 1.

Az ünnepségre autóbusz indul a Bolgár Művelődési Ház elől 2019. október 17-én 09:00 órakor, gyülekező 08:45 órakor. 12:00 órakor várjuk Önöket állófogadásra az esztergomi Szent Adalbert Központba, amely a bazilika mellett található.

Részvételi szándékát kérjük, a 216-42-10-es telefonszámon vagy a bolgonk@bul.hu e-mail címen jelezze 2019. október 4-ig.

Forrás: http://nemzetisegek.hu/2019/10/02/megemlekezes-a-magyar-bolgar-baratsag-napja-alkalmabol/