CSEH 

 

Cseh irodalom a Margó Fesztiválon

Margó Fesztivál (2019.10.10. – 2019.10.13.)

IDŐPONT: 2019. október 13. (11:30 – 12:30)

HELYSZÍN: Várkert Bazár, 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2-6.

Az őszi Margón is a Csirimojó Kiadóval közös standdal jelentkeznek, ahol a cseh irodalom színe-javával várják az olvasás szerelmeseit. A gyerekekre is gondoltak, vasárnap a szerző, Jakub Plachý közreműködésével bemutatják A NAGY PISIKÖNYV című friss és ropogós képregényes enciklopédiát.

A pisilés képregényes enciklopédiája kicsiknek és nagyoknak. Ez az egyedülálló, játékos és tanulságos zsebkönyv minden oldalról körbejárja a pisilés témáját, a vizelés alapelveinek összefoglalásától kezdve, annak történetén keresztül egészen a kortárs stílusokig és technikákig. Jakub Plachý (*1989) a prágai Iparművészeti Egyetem illusztráció és grafika szakán végzett. Miért pisilünk? Ki pisil? Miből áll a vizelet és mit árul el a színe? Hány litert pisil egy elefánt? Többek között erre is választ találhattok ebben a vicces képes enciklopédiában. Mert akár hiszitek, akár nem, mindenki pisil: a kisbaba az anyukája pocakjában, a Dalai láma, sőt, a miniszterelnök is.

Forrás: http://budapest.czechcentres.cz/program/osszes-program/cseh-irodalom-a-margon/


 

Történelmünk visszaszerzése – Rudolf Kučera és Közép-Európa

IDŐPONT: 2019. október 14. (14 óra)

HELYSZÍN: NKE Ludovika Campus (1. emelet, Hunyadi terem), 1083 Budapest, Ludovika tér 2.

Borsody István 1980-ban Közép-Európa tragédiája címmel jelentett meg könyvet, majd három évvel később Milan Kundera megírta a Közép-Európa tragédiája, avagy a Nyugat megrablása című híressé vált esszéjét, amely Közép-Európa fogalmát újra a viták középpontjába helyezte, s amely akarva-akaratlanul a régió dekolonizációjának szükségességét hangsúlyozta. Ekkortól vált világossá az ellenzéki gondolkodású értelmiség körében, hogy a közép-európai régió csak akkor szerezheti vissza teljes létjogosultságát, ha visszaszerzi történelmét, és ezáltal újra tudja fogalmazni önmagát. Rudolf Kučera cseh történész és politológus, a Charta 77 mozgalom aktivistája és a csehszlovák Střední Evropa (Közép-Európa) folyóirat úttörő szerepet játszott a közép-európai nemzetek történelmének tabumentesítésében. Olyan történelmi tanulmányok jelentek meg ebben a szamizdatban kiadott lapban, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a csehek és a szlovákok jobban megértsék önmagukat és az őket körülvevő nemzeteket, így a magyarokat és a lengyeleket is.

Forrás: https://keki.uni-nke.hu/hirek/2019/08/27/tortenelmunk-visszaszerzese-rudolf-kucera-oroksege-es-a-kozep-europa-gondolat-ujjaszuletese