SPANYOL 

 

A XV. és a XVI. század művészete Spanyolországban

IDŐPONT: 2019. október 9. (18 óra)

HELYSZÍN: Instituto Cervantes (Budapest) – Salón de actos, 1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.

A Budapesti Szépművészeti Múzeum és a madridi Prado Múzeum közös programjának e második találkozóján a Prado kurátora, Joan Molina beszélget Lantos Adriánával, a Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye kurátora. Megismerhetjük a kor legjellemzőbb irányzatait, természetesen most is a magyar múzeum gyűjteményének darabjai kapcsán és azokból kiindulva. 

A belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. Szimultán spanyol – magyar fordítással. A tárlatvezetésre ezen a címen iratkozhat fel: cenbud@cervantes.es

Amikor a Sabatók meglátták Abaddón arcát

IDŐPONT: 2019. október 31. (18 óra)

HELYSZÍN: Instituto Cervantes (Budapest) – Salón de actos, 1064 Budapest, Vörösmarty utca 32.

A Sabato csalad ismeretlen története a politikai, a tudományos és az etikai feszültségek között. Amikor meghalljuk e nevet: “Sabato”, meg Argentínában, saját hazájában is csak Ernesto Sabatóra gondolnak az emberek, a nagy íróra. Pedig létezik egy másik történet is, egyaránt ismeretlen és lenyűgöző, mely az író Ernestóról, a magfizikus Ernestóról, valamint unokaöccséről, Jorge Alberto Sabatóról, az argentin nukleáris fizika kiemelkedő alakjáról, és fiáról, Jorge Federicóról, az argentin nemzetközi nukleáris ügyek jeles politikusáról szól. Ezt a komplex és néha drámai, a tudomány és az etika útvesztőjében játszódó háromszög-történetet kutatta évekig és írta meg Una épica de la paz. La Política de Seguridad Externa de Alfonsín (EUDEBA, Buenos Aires, 2016), című könyvében Maximiliano Gregorio-Cernadas nagykövet, argentin diplomata, aki részben tanúja is volt az eseményeknek. Első ízben olvashatunk e műben erről a bonyodalomról egy eredeti irodalmi-filozófiai megközelítésben.

A konferencia előtt, 16 órakor, bemutatjuk Ernesto Sábato, mi padre cimű dokumentumfilmet. A belépés ingyenes, helyfoglalás érkezési sorrendben. Eredeti spanyol nyelven, angol felirattal.