SZLOVÁK 

 

Gyermekszínház

(Ignác)

IDŐPONT: 2019. október 15. (10:30)

HELYSZÍN: Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.

Egy titokzatos, Pressburg nevű városban kileng a szomorúságmérő. Lamár Ignác táviratot küld régi barátjának, hogy jöjjön azonnal és segítsen orvosolni a helyzetet. Vajon sikerül elűzniük a szomorúságot és visszacsalogatniuk a vidámságot a városba? Az előadás Garajszki Margit: Bobula és Ignác című mesekönyvének színpadi adaptációja.

Előadja: Garajszki Margit
Színpadra alkalmazta és rendezte: Silvester Lavrík
Eredeti szöveg, dramaturgia: Garajszki Margit
Jelmez: Eva Šimáková

Forrás: https://www.mzv.sk/documents/2369905/3509250/010+program+SI+Budapest+OKTOBER+2019+HU


Filmklub

“Loli paradička”

Romantikus vígjáték két keletszlovákiai “boldogtalan ember” szerelméről. Nevetségesen szomorú történet az élet reménységéről és keserűségéről.

IDŐPONT: 2019. október 22. (18 – 20 óráig)

HELYSZÍN: Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.

Amikor Milan, a piaci édességárus megtudja, hogy Veronika éhes volt és ezért lopott el tőle két törökmézet, megsajnálja és meghívja ebédelni. Veronika hálából felajánlja Milannak, hogy segít neki a piacon árulni. Izzik körülöttük a levegő, majd egy együtt töltött éjszaka után egymásba szeretnek és együtt kezdik tervezni közös életüket. Veronikát nem zavarja, hogy Milannak nincs lába. Milant nem zavarja, hogy Veronika roma származású. De elfogadja-e a társadalom ezt a szokatlan, nem mindennapi párost? Milan és Veronika vajon boldogan tudnak-e majd együtt élni…?

Rendező: Richard Staviarsky
Film: STAVIARSKY film, 86 perc (Szlovákia, 2019)
Felirat: Szlovák filmvetítés angol nyelvű feliratozással

Partner: Szlovák Filmintézet (SFÚ) STAVIARSKY (SK) Szlovák Rádió és Televízió (RTVS)

Forrás: https://www.mzv.sk/documents/2369905/3509250/010+program+SI+Budapest+OKTOBER+2019+HU


Könyvbemutató

IDŐPONT: 2019. október 25. (15 óra)

HELYSZÍN: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem – Zeneakadémia (Kisterem), 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Dr. Székely György: „A Muzsika valódi hangja a fesztiválok fővárosában – SALZBURG” című könyvének ünnepélyes bemutatója a Zeneakadémia Kistermében a 11 esztendős csodagyerek – a „pozsonyi Paganininek” is nevezett – Teo Gertler hegedűművész személyes részvételével, aki virtuóz hegedűjátékával is megörvendezteti a jelenlévőket. „A Muzsika valódi hangja” címmel megjelenő exkluzív kötet a világ talán legfontosabb zenei fesztiválja, a Salzburgi Ünnepi Játékok történetébe, Mozart szülővárosának aktív zenei életébe enged betekintést. E hiánypótló, reprezentatív kiadvány bemutatójára tehát Budapesten, a Zeneakadémia Kistermében kerül sor 2019. október 25-én, 15:00 órakor. A mini-koncerttel egybekötött bemutatóra Budapestre érkezik Salzburgból az Ünnepi Játékok vezetősége, fellép a Bécsi Filharmonikusok néhány művésze, továbbá Várjon Dénes zongoraművész is. A rendezvényt támogatja a budapesti Szlovák Intézet is a pozsonyi ifjú hegedűművész tehetség, Teo Gertler meghívásával.

Az esemény nyilvános! A könyvbemutató koncertre a belépés ingyenes!

Forrás: https://www.mzv.sk/documents/2369905/3509250/010+program+SI+Budapest+OKTOBER+2019+HU