LENGYEL 

 

Kiállítás

IDŐPONT: 2019. december 5. 18.00 — 2020. január 31. 18.00

HELYSZÍN: Platán Galéria, 1061 Budapest, Andrássy út 32.

A budapesti Lengyel Intézet és a Katowicei Sziléziai Múzeum tisztelettel meghívja Önt az Úgy hallottuk, megszülettél… Betlehemi jászolok a Katowicei Sziléziai Múzeum gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára.

Köszöntőt mond: Joanna Urbańska, a Lengyel Intézet igazgatója

A kiállítást megnyitja: Sonia Wilk, a Katowicei Sziléziai Múzeum igazgatójának meghatalmazottja alaptevékenységi körben, a Naiv Művészeti Gyűjtemény vezetője és Krystyna Pieronkiewicz-Pieczko a kiállítás kurátora, a Katowicei Sziléziai Múzeum Néprajzi Gyűjtemény vezetője.

A Krisztus születésének emlékét megünneplő időszakot Lengyelországban különféleképpen hívják – Gody, Godne Święta, Szczodre Dni (Ünnepek, Méltó Ünnepek, Bőséges Napok)– karácsonytól háromkirályok napjáig tartják. Különleges időszakról van szó – jellemző ilyenkor az otthonok ünnepi feldíszítése, a jellegzetes étkek, a karácsonyi énekek (kolędy), a mindent eluraló ünnepi hangulat. A hagyomány ereje kedvezően hat számos, ezekhez a napokhoz kapcsolódó szokás és szertartás fennmaradására. Ezekben összefonódnak az ókori szertartások maradványai a modern kor szokásaival, a pogány babonák tökéletes szimbiózisban élnek a keresztény tartalmakkal.

Az újévi jókívánságokat mindig ebben az ünnepi időszakban vitték az emberekhez a betlehemesek csillaggal, bölcsővel vagy jászollal. A lengyel népi betlehemezés kezdete a XVIII.század második felére tehető. A betlehemi jászol vándorolni kezdett az utcákon, először a városokban, majd a falvakban is. Lengyelországban többféle változata alakult ki. A legegyszerűbb betlehemekkel a kisfiúk és kamaszok vonultak énekelve, a bábokkal díszített nagyokat a legények vitték. Betlehemi jászlat a lakásokban is állítottak. Közülük nem egy a mai napig is ünnepi kellék. A lengyel népi betlehemek között különleges helyet foglal el a krakkói betlehemi jászol. Kapcsolódik a krakkói műemléképületekhez; művészi felépítésű, dekoratív, tematikus, technikai szempontból tökéletes – a betlehem-építő mesterség nagyszerű példája.

Ajánljuk Önöknek, nézzék meg a Katowicei Sziléziai Múzeum Néprajzi Gyűjteményéből származó betlehemi jászlakat, a Naiv Művészeti Gyűjteményből származó festményeket. Álljanak meg egy pillanatra, csendesedjenek el, hosszabbítsák meg az ünnepi időszak hangulatát! Betlehemezni, vagyis sok szerencsét, jólétet kívánni az újesztendőre, a betlehemesek szerepe volt, de a XIX. századtól karácsonyi és újévi jókívánságokat postai képeslapokon is küldtek az emberek. Az ilyenkor egymáshoz intézett minden jó szónak különleges beteljesítő ereje van. Fogadjanak el tőlünk jó, szívélyes szavakat, és örvendeztessenek meg velük másokat is!

A kiállítás 2020. január 31-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 10.00 – 18.00 óra között.

Forrás: https://polinst.hu/hu/node/12144