LENGYEL 

 

SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál

IDŐPONT: 2019. november 14. (16-19 óráig)

HELYSZÍN: MU Színház, 1117 Budapest, Kőrösy József utca 17.

21. SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivál – A rövid koreográfiák nyitott szakmai fóruma.

A Szólóduó Fesztivál 2020-ben immár 21. alkalommal kerül megrendezésre. A kortárs tánckoreográfiáják egyik legszínesebb, legnagyszabásúbb nemzetközi szemléjének a budapesti Lengyel Intézet szinte a kezdetektől partnere. A magyar mozdulatművészet több mint százéves hagyományának megőrzésével és megújításával, értékeinek közvetítésével foglalkozó Orkesztika Alapítvány 2020 januárjában, huszonegyedik alkalommal rendezi meg a SzólóDuó Nemzetközi Tánc Fesztivált. A SzólóDuó Fesztivál célja, hogy a szárnyaikat bontogató és tapasztalt alkotókat, táncosokat egyaránt bátorítsa, hogy legújabb alkotásaikat megismertesse a nagyközönséggel. Az idei fesztivált négy jelölőkör előzte meg Németországban, Lengyelországban és Magyarországon, a további pályázók pedig videón keresztül adhatták be jelentkezésüket.

A fesztivált szervező Orkesztika Alapítvány 1991-ben létrejött országos hatáskörű, közhasznú tevékenységet folytató szervezet, amely sokszínű működésével lehetőséget biztosít a táncművészet területén a tanulásra, az alkotásra, a munkára, az információáramlásra, a tudományos kutatásra, az önkifejezésre, a fejlődésre alkotóknak és az érdeklődőknek egyaránt.

A programnak idén is számtalan lengyel fellépője lesz.

Forrás: https://polinst.hu/hu/node/12153


FILMEK 

 

Neked Táncolok c. film

(Katarzyna Lesisz filmje a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában)

IDŐPONT: 2020. január 28. (20.45 órási kezdéssel)

HELYSZÍN: Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9.

@Dancing For You / doc
Wiktor and his grandma, Teresa

Happy endre várva…

A 12 éves kisfiú, Viktor, egy neves balett iskolában tanul táncolni. Különös jelentőségű fellépésre készül: a „promo show”-ra, amelynek eredménye alapján az iskola eldönti, hogy támogatják-e őt abban, hogy magasabb szintre léphessen. Minden egyes tanár és a diákok szülei is részt vesznek az eseményen. Nagymamája végig Viktor mellett van a felkészülés időszakában, de a kisfiú álma, hogy egyszer külföldön élő édesapja is eljöjjön az előadásra.

DÍJAK: IDFA, The Netherlands 2018 (IDFA Award for Best Children’s Documentary in the Kids & Docs Competition), XVIII Euganea Film Festival, Italy, 2019 (Special Mention), CinEast – Central and Eastern European Film Festival, Luxembourg 2019 (Audience Award For The Best Short Documentary Film)

További időpontok: 2020. január 29., 14.00 – Cinema City Aréna – Bp. VIII. Kerepesi út 9.

Forrás: https://polinst.hu/hu/node/12155

 

Összekötve c. film

(Aleksandra Maciejczyk filmje a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában)

IDŐPONT: 2020. január 30. (17.30 órási kezdéssel)

HELYSZÍN: Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9.

Egy nem mindennapi ötvenes házaspár nem mindennapi napja…
Krzysztof kora reggeli síelésre készül feleségével Wiolával. Krzysztof bluetooth eszközt szerel a sisakjukhoz, amelyen keresztül egymáshoz kapcsolódhatnak. Ülős lifttel indulnak a hegycsúcs felé, és minél magasabbra érnek, annál többet tudhatunk meg az életükről, közös titkukról, szenvedélyükről. Időközben az időjárási viszonyok megváltoznak, és a hegyoldalt egyre sűrűsödő köd borítja be. Amikor Wiola és Krzysztof végre elérnek a csúcsra, az őket körülölelő ködfátyol sűrűjében válik csak igazán érthetővé, mennyire nem mindennapi ez a „kapcsolat”…

DÍJAK: Krakow Film Festival, Poland, 2019 (Silver Dragon for the best documentary)

További időpontok: 2020. február 1., 11.00 – Cinema City Aréna – Bp. VIII. Kerepesi út 9.

Forrás: https://polinst.hu/hu/node/12157

 

19.91 c. film

(Emilia Śniegoska filmje a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában)

IDŐPONT: 2020. január 30. (17.49 órási kezdéssel)

HELYSZÍN: Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9.

Kinek ne hiányozna egy nagyi?

A 19 éves fiatal német lány, Jette és a 91 éves lengyel hölgy, Zofia nem rokonok. Jette egy éven át önkéntesként látogatja Varsóban Zofiát, segít neki a háztartásban, sokat beszélgetnek, megszeretik egymást. Zofia annyi idős korában, mint amennyi most Jette – nem önkéntesként – Auschwitzban és Ravensbrückben, koncentrációs táborban volt. Ahogy az idő csendesen múlik, az önkéntes év is végéhez közeledik…

DÍJAK: Cinema in Sneakers. Youth Film Festival, Warsaw, Poland – Special Mention, pektrum Film Festival in Świdnica, Poland – Main Audience Award; 2nd Prize of the prisoners Jury; Special Mention, 22nd Olympia International Film Festival for Children and Young People, Greece, 2019 – Special Mention

További időpontok: 2020. február 1., 11.19 – Cinema City Aréna – Bp. VIII. Kerepesi út 9.

Forrás: https://polinst.hu/hu/node/12156

 

Nyár-utó c. film

(Stanisław Cuske filmje a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programjában)

IDŐPONT: 2020. január 30. (18.30 órási kezdéssel)

HELYSZÍN: Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9.

Csak mások szemében öregszel…

Békésen vitorlázik egy nyolcvanas éveiben járó házaspár valahol a lengyel tavakon. Egy életen át tették így, miért is lenne ma másképp? Minden mozdulatuk összehangolt, nyugodt magabiztosságról árulkodik. Életük a hajó belső, zárt terében lebegés múlt és jelen között, s amikor eljön az éjszaka, a régi harmónia újra és újra felcsendül.

További időpontok: 2020. február 1., 18.30 – Cinema City Aréna – Bp. VIII. Kerepesi út 9.

Forrás: https://polinst.hu/hu/node/12158