SZLOVÁK 

 

Kortárs szlovák irodalom a Tiszatáj és a Kalligram című folyóiratokban

IDŐPONT: 2020. február 20. (18.00 óra)

HELYSZÍN: Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.

Irodalmi estünk során a Tiszatáj és a Kalligram c. folyóiratok mutatkoznak be kortárs szlovák költők, ill. prózaírók részvételével. A jelenkori szlovák irodalmi életet – beleértve a fent említett két folyóirat aktuális helyzetét – a Szegeden megjelenő Tiszatáj c. irodalmi, művészeti, társadalmi és tudományos folyóirat szerkesztője, Orcsik Roland és Pénzes Tímea, műfordító mutatják be az érdeklődők számára. E prezentációk után szlovák nyelvű szemelvények és magyar nyelvű részletek felolvasása kerül sor a Tiszatáj és Kalligram című irodalmi folyóiratokból, amelyet kerekasztalbeszélgetés követ eseményünk zárásaként.

Programunk szlovák nyelven zajlik magyar nyelvű tolmácsolással.

Forrás: https://www.mzv.sk/documents/2369905/3984775/002+program+SI+Budapest+FEBRUAR+2020+HU


Amensztiák c. film

IDŐPONT: 2020. február 26. (18.00 óra)

HELYSZÍN: Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.

Az AMNESZTIÁK c. film a szlovák állambiztonság, ún. ŠtB irányítása alatt álló korszakot mutatja be, ahol a disszidensek titkos üzenetek réven kommunikálnak. Egy olyan világot, amelyben az emberek személyes haszon- és előnyszerzés céljából besúgják és feljelentik még saját családtagjaikat is, miközben a hőn áhított személyes szabadságra vágynak. A csehszlovák demokrácia lenyűgöző születése 1989 novemberében mindenki számára új lehetőségeket nyit meg. Mindez igaz kommunista rendszer legkegyetlenebb fegyházára, a leopoldovira is, ahol az érzelmi kitörések nyílt börtönlázadássá fajulnak. A főhősnek, Drahos Lupko elítéltnek hatalmas akadályokat kell legyőznie és harcolnia kell az őt megillető jogokért. Kérlelhetetlenül ádáz és irgalmatlanul önző, egoista és manipulatív emberek veszik körül, de Lupko nem retten meg tőlük: elfogadja a kihívást, és minden igyekezetével megragadja az alkalmat, a második esélyt, amit kap az élettől.

A film szlovák nyelvű, angol feliratozással.

Forrás: https://www.mzv.sk/documents/2369905/3984775/002+program+SI+Budapest+FEBRUAR+2020+HU


Pionírszív – monodráma

IDŐPONT: 2020. február 26. (18.00 óra)

HELYSZÍN: Spinoza Színház, 1074 Budapest, Dob utca 15.

Daniela Kapitáňová regényének főhőse Samko Tále, egy 44 éves, enyhén szellemi fogyatékos, törpe növésű férfi. Samko a szlovákiai Komáromban nő fel a hetvenes-nyolcvanas években, itt járja naphosszat a várost a tolikocsijával, és papírt gyűjt. Gyerekkora óta nem tesz mást, mint próbál megfelelni a normalitás – vagyis a minden másságot, szokatlant kirekesztő többség – szabályainak; így lesz belőle lelkiismeretes besúgó, aki még azután is jelent, hogy a rendszer eltűnik a történelem süllyesztőjében. Samko groteszk pusztulás-történeteiből apránként rajzolódik ki a „kisember” portréja, akinek nálunk is ismerős mentalitása semmit sem változott a szocializmus megszűnésével.

Belépőjegy: 3 000 Ft

Forrás: https://www.mzv.sk/documents/2369905/3984775/002+program+SI+Budapest+FEBRUAR+2020+HU