CSEH 

 

“EDDIG MINDEN RENDBEN / SO FAR, SO GOOD” című kiállítás

IDŐPONT: 2020. július 9. – 2020. szeptember 6.

HELYSZÍN: Budapest Galéria, 1036 Budapest, Lajos utca 158.

Eddig minden rendben címmel nyílik a Budapest Galéria legújabb nemzetközi tárlata csütörtökön, 2020. július 9-én, 18 órakor. A Gadó Flóra kurátor által válogatott munkák között három cseh művész, Barbora Kleinhamplová, Tereza Stejskalová, valamint Kateřina Konvalinová alkotásai is láthatók a tárlaton, Virginia Lupu, Mădălina Zaharia, Adelina Cimochowicz, Ember Sári, Kristóf Krisztián, Szemző Zsófia, Varju Tóth Balázs művei mellett. A kiállítást Horváth Bence újságíró nyitja meg.

A kiállítás mindennapi szorongásainkat, a teljesítménykényszert, a munkából fakadó kiégést, valamint az erre való reakciókat vizsgálja. A koronavírus hatására a mókuskerék sokak számára leállni kényszerült, ám sokan egy újfajta szorongással találták magukat szemben, meghatározó tapasztalattá vált, hogy féltünk az ismeretlentől, a kiszámíthatatlantól. A kiállított munkák, noha jóval a koronavírus megjelenése előtt készültek, mégis számos olyan nehézségre mutatnak rá, amelyek az elmúlt hónapokban még jobban előtérbe kerültek vagy új jelentésrétegekkel gazdagodtak. A nemzetközi, a régió alkotóit előtérbe helyező csoportos kiállítás egyfelől olyan műveket mutat be, amelyek hol közvetlenül, hol áttételesebben foglalkoznak a szorongással és a stresszel, miközben felfednek részben egyéni, részben közösségi rítusokat, heterogén megoldási javaslatokat.

További információk: A kiállítás a III. kerületi Lajos utca 158. alatti Budapest Galériában 2020. szeptember 6-áig látogatható, naponta 10-18 óra között. Hétfőn zárva.

Forrás: http://budapest.czechcentres.cz/program/travel-events/so-far-so-good/


SZLOVÁK 

 

A szlovák gyermekkönyv-illusztráció” című kiállítás

IDŐPONT: 2020. június 30. – 2020. augusztus 31.

HELYSZÍN: Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.

A budapesti Szlovák Intézet és a Városi Galéria – Bratislava (Pozsony) tisztelettel meghívják Önöket „A szlovák gyermekkönyv-illusztráció“ című kiállításuk megnyitójára a Szlovák Intézet (1088 Budapest, Rákóczi út 15.) kiállítótermébe.

A kiállítás kurátora: Ivan Jančár

A tárlat 2020. június 30. és 2020. augusztus 31. között látogatható.

Forrás és Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/2753880104845291/

 

13 magyar illusztrátor a 27. Pozsonyi Illusztrációs Biennáléról

IDŐPONT: 2020. augusztus 17. (18.00 óra) – 2020. szeptember 6.

HELYSZÍN: Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.

A 2019-ben 27. alkalommal megtartott Pozsonyi Illusztrációs Biennálé (Biennal of Illustrators Bratislava) tizenhárom magyar kiállítójának anyagát mutatjuk be a Vigadó 5. emeleti kiállítóterében. A kiállítás ideje alatt tárlatvezetéseket szervezünk, amelyek során közelebbről is meg lehet ismerkedni az illusztrációkkal, illetve bemutatjuk a pozsonyi biennálé díjnyertes nemzetközi munkáit is. A program társszervezője a budapesti Szlovák Intézet.

Megnyitó: 2020. augusztus 17. hétfő, 18.00
A megnyitóra a belépés díjtalan.
A többi napon az egész épületre érvényes, kedvezményes árú, 500 Ft-os Vigadó-belépőjeggyel látogatható.

A kiállítás megtekinthető: 2020. szeptember 6-ig.

Forrás és Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1465195986998573/


ROMA 

Roma Holokauszt Emléknap – 2020

IDŐPONT: 2020. augusztus 2. (17.00 óra)

HELYSZÍN: Nehru Part, 1093 Budapest.

Megemlékezés és koszorúzás a roma áldozatainak emlékére.

A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat rendhagyó megemlékezéseként az egykori koncetrációs táborokban elpusztított több tízezer roma származású embertársaink nevének 24 órás felolvasását követően 2020. augusztus 2-án 17 órától civilek, civil szervezetek képviselői és közéleti személyiségek hajtanak fejet az áldozatok emléke előtt.

Aki szeretne csatlakozni az eseményhez, és elhelyezni az emlékezés virágait, koszorúit, kérjük az jelezze az info@phirenamenca.eu email címen.

Forrás és Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/620365501939034


LENGYEL 

 

Lengyel plakátművészet a Platánban!

IDŐPONT: 2020. július 20. – 2020. augusztus 31.

HELYSZÍN: Platán Galéria, 1061 Budapest, Andrássy út 32.

Jó hírrel szolgálhatunk a lengyel plakátművészetre kiéhezett látogatóink számára. Július 20-tól újranyílik a Platán Galéria, a nyár folyamán a Lengyel Intézet plakátgyűjteményéből láthatnak válogatást az érdeklődők.

Első kiállításunk a két világháború közötti lengyel propaganda plakátokat mutatja be, a lengyel plakátművészet kezdeti korszakából. Lengyelország 1918-ban visszaszerezte függetlenségét, új társadalmi-politikai-kulturális helyzet alakult ki, ami motiváló tényezőt jelentett, és az élet minden területén érvényesült. Fejlődésnek indult az utca művészete, amely az intellektuális telítettségű avantgárd művészettel ellentétben közérthető nyelvet, jól értelmezhető szimbólumokat alkalmazott.

A 20-as évek kezdetétől számos olyan plakát született, melyek témája az alakuló, formálódó lengyel államhoz kapcsolódott. Ezek a nyomatok kapcsolódtak a különböző társadalmi jótékonysági akciókhoz, különböző jellegű kulturális rendezvényekre invitáltak. A kifejezetten agitatív munkák mellett a hazafias érzésekre és nemzeti hagyományokra hivatkozó művek is keletkeztek.

A galéria minden hétköznap, 10.00-16.30 óra között látogatható az elrendelt óvintézkedések betartása mellett.

Forrás: https://instytutpolski.pl/budapest/2020/07/21/lengyel-plakatmuveszet-a-platanban/


NÉMET 

Rövidfilmpályázat

A FÉLELEM MEGESZI A LELKET

IDŐPONT: 2020. június 6. – 2020. szeptember 30. 

HELYSZÍN: GOETHE-INSTITUT, 1092 Budapest, Ráday utca 58. 

Rövidfilmpályázat Rainer Werner Fassbinder 75. születésnapja alkalmából

2020. május 31-én lett volna 75 éves Rainer Werner Fassbinder, akit az egyik legfontosabb német és európai rendezőként tartunk számon.

Az évforduló alkalmából a budapesti Goethe Intézet pályázatot hirdet fiatal filmkészítők számára, melyre Fassbinder immár klasszikussá vált filmcíme, „A félelem megeszi a lelket“ ihlette rövidfilmmel lehet pályázni.

Háromtól hét percig terjedő hosszúságú videókat várunk. A filmek bármilyen technikával készülhetnek, játék- és dokumentumfilmeket, de akár animációs filmeket is örömmel fogadunk.

Ki pályázhat?
Minden 18 és 30 év közötti magyar állampolgár.

Mit lehet nyerni?
1. Díj – Részvétel egy kéthetes nyelvtanfolyamon egy németországi Goethe Intézetben 2021 nyarán (utazással és szállással)
2. és 3. Díj – ajándékutalvány (elektronikai cikkekre)
A legjobb 10 videót közzé tesszük a Goethe Intézet honlapján.

Zsűri
A zsűri tagjai: Szilágyi Zsófia, filmrendező // Kenesei Edina, producer // Sárossi Bogáta, a Goethe Intézet kulturális szakreferense

Határidők
Beküldési határidő: 2020. augusztus 15.
A nyertesek kihirdetése: 2020. szeptember 15-én a budapesti Goethe Intézet honlapján

További tudnivalók:
Egy pályázó csak egy videót küldhet be.
A filmben látható minden személynek hozzá kell járulnia a filmben való megjelenéséhez.
Csak saját ötleten alapuló és saját kivitelezésben készült pályaműveket lehet benyújtani.
Kérjük, ne használjanak a filmhez szerzői joggal védett zenét.

A résztvevők hozzájárulnak ahhoz, hogy filmötletüket egy későbbi időpontban a Goethe Intézet honlapján és közösségi média oldalain közzétesszük. A Goethe Intézet a pályaműveket ellenszolgáltatás nélkül használhatja fel.

Forrás: https://www.goethe.de/ins/hu/hu/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=21883174


ROMÁN 

 

Romániai művészek a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztiválon

IDŐPONT: 2020. szeptember 15. (18.00 óra)

HELYSZÍN: RS9 Színház, 1075 Bp., Rumbach Sebestyén u. 9.

A bukaresti Giuvlipen társulatbemutatja a Ki ölte meg Szomna Grancsát? című előadást.

A Budapesti Román Kulturális Intézet idén is támogatja a romániai roma színészek fellépését a Roma Hősök Fesztiválon.

Ki ölte meg Szomna Grancsát? című darab kritikusan áll több témához, a kollektív és egyéni bűnökre egyaránt reflektál, valamint a társadalom és felelősség viszonyát boncolgatja, miközben fontos társadalmi problémákat tár elénk (rasszizmus, szegénység, fiatalkori depresszió és öngyilkosság). Mindeközben azokról a drámai hatásokról is beszél amelyek akkor keletkeznek, amikor a hagyományos közösségek előítéletei találkoznak a szenzációhajhász és felületes médiumokkal.

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál amely 2019. augusztus 24. és szeptember 15. között zajlik – a roma értékeket népszerűsíti az előadóművészetekben, különös hangsúlyt fektet a személyes példákra és történetekre. A fesztiválon németországi, csehországi, romániai és magyarországi roma alkotóművészek munkáival ismerkedhet meg a nagyközönség.

A Giuvlipen Társulat az első romániai független feminista színház; 2014-ben alapította Mihaela Drăgan és Zita Moldovan Mihai Lukács rendezővel. Giuvlipen cigány nyelven feminizmust jelent.

„A Giuvlipen már az alapítása pillanatában eldöntötte, hogy a roma nők életéről szóló történetekre helyezi a hangsúlyt, nem titkolt célja, hogy megerősítse a közösségen belül és a szélesebb társadalomban elfoglalt helyzetüket. Az eddig elhallgatott női szubjektivitásnak a központba helyezésével valódi változás érhető el, és ehhez a művészek teljes odaadása is hozzájárul.”(Laura Sandu – Gazeta de Artă Politică)

„Az esztétikai és érzelmi élvezet egyben politikai is, ugyanis meghaladja a család és a város, a roma és nem-roma társadalom, a férfiak és nők között húzódó határokat és nem utolsósorban átlépi a „színeket” (vagy látszatokat) elkülönítő határvonalakat. (Giovanni Picker – Discover Society)

Forrás: https://www.icr.ro/budapesta/artisti-din-romania-invitati-la-a-treia-editie-a-festivalului-international-de-teatru-eroi-romi/hu