LENGYEL 

 

Nemzetközi plakátpályázat a Visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából

Tervezz egy plakátot a Visegrádi csoport megalakulásának 30. évfordulója alkalmából! A lengyel Külügyminisztériummal közösen szeretnénk Önöket meghívni egy nemzetközi plakátpályázaton való részvételre.

A pályázat témája a Visegrádi csoport (V4) megalakulásának 30. évfordulója. Szeretnénk, ha az együttműködés évfordulója felszabadítaná a művészek kreativitását, akiket a közös történelem, a kulturális párbeszéd és a V4-es országok értékei inspirálnak.

A pályázaton a Visegrádi csoporthoz tartozó országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) 18 éven felüli állampolgárai vehetnek részt.

Díjak: 

 • I. díj – 2000 EUR;
 • II. díj – 1000 EUR;
 • III. díj – 500 EUR;
 • 9 különdíj – 150 EUR

A díjazott pályamunkák a lengyel Külügyminisztérium által kiadott 2021-es naptárban kerülnek majd bemutatásra, melyet a minisztérium és külképviseletei terjesztenek majd világszerte.

A zsűri tagjai:

A pályamunkák beküldésének kezdeti időpontja: 2020. 09. 02.

Beküldési határidő: 2020. 10. 08.

A pályamunkák 2020. 11. 31-éig kerülnek elbírálása.

A pályázat szervezői:

Partnerek: Międzynarodowe Biennale Plakatu w Warszawie (Varsói Nemzetközi Plakát Biennálé) https://warsawposterbiennale.com/pl/

A pályázat kapcsán felmerülő kérdéseket az alábbi e-mail-címre várják a szervezők: info@v4postercompetition.com

Bővebb innformáció a pályázatról: https://v4postercompetition.eu

https://www.stgu.pl/dzieje-sie/konkursy/event-miedzynarodowy-konkurs-na-plakat-30-rocznica-powstania-grupy-wyszehradzkiej.html

Forrás: instytutpolski.pl


Könyvbemutató Szent II. János Pál pápáról

IDŐPONT: 2020. szeptember 22. (18:00–19:30-ig)
HELYSZÍN: Nagyboldogasszony Főplébánia, 1056 Budapest, Március 15. tér

A Szent II. János Pál pápának emléket állító album Karol Wojtyła születésének 100. évfordulója alkalmából készült a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában, a budapesti Lengyel Intézet kezdeményezésére.

Köszöntőt mond:
 • dr. Osztie Zoltán, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia plébánosa
 • Joanna Urbańska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója
Felszólal:
 • dr. Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért, egyházügyekért felelős miniszterelnök-helyettes
 • Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete
Zárszó:
 • Molnárné Sagun Z. Monika, a Szent Adalbert Egyesület elnöke
Mindenkit nagy szeretettel várunk! A könyv Magyarország kormányának támogatásával készült.

 

Forrás és Facebook esemény: facebook.com


Nikiforral Magyarországon

Virtuális kiállítás

Megtekinthető: nikiforberki.pl

Nikifor, a világhírű lengyel naiv festő munkáiból láthat jövőre a magyar közönség egy válogatást a budapesti Lengyel Intézet galériájában, valamint a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban.

A nemzetközi járványhelyzetre való tekintettel az idei évre tervezett Nikiforral Magyarországra – Berki Violával Lengyelországba elnevezésű projekt 2020-ban online változatban kerül megvalósításra, bízva abban, hogy 2021-ben offline, a budapesti Lengyel Intézet galériájában, valamint a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban lesz látható Nikifor, a világhírű lengyel naiv festő munkássága a Nowy Sącz-i Múzeum gyűjteményéből megrendezett kiállításon.

A projekt a lengyel és magyar testvérvárosok múzeumainak – Nowy Sącz-i Városi Múzeum (Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu) és a kiskunhalasi Thorma János Múzeum együttműködéséből valósult meg, melynek fő célja Nikifor (1895–1968) Magyarországon és Berki Viola (1932-2001) Lengyelországban történő bemutatása.

Nikifor (valódi nevén Epifan Drowniak), a leghíresebb lengyel naiv festő, akit magához a „vámos” Henri Rousseau-hoz hasonlítottak, egy rendkívüli tehetséggel és munkabírással megáldott lemkó koldus és analfabéta volt. Hosszú évtizedeket töltött Krynicában, a Szandeci-Beszkidekben fekvő kisvárosban. Kifejező akvarelljein a hegyaljai táj szépségeit jelenítette meg: az elhagyott vasútállomásokat, a szántóföldek közé szorult kis falvakat. Műveinek finom színei és eredeti ritmikus kompozíciói a templomi ikonosztázok hatásáról árulkodnak.

Berki Viola festőművész, grafikus, Kiskunhalason született, ősi halasi családban. A Képzőművészeti Főiskolán mestere Fónyi Géza volt. Életében, művészetének kiteljesedésében nagy szerepe volt családjának, és annak közeli rokonának, Thorma János festőművésznek. Az általa választott egyéni formanyelv miatt leginkább a naiv festők művészetével rokonítható. 

A projekthez tartozó, szintén 3 nyelvű katalógus a megadott honlapról letölthető.

Forrás: https://instytutpolski.pl/


Lengyel felolvasó színház és kerekasztal beszélgetés

IDŐPONT: 2020. szeptember 22. (18:00-19:00 óráig)
HELYSZÍN: A38 Hajó, 1117 Budapest, Petőfi híd.

A lengyel-magyar, magyar-lengyel drámairodalomnak szentelt program BOGUSŁAW SCHAEFFER (PL): SZÍNPADI KOMPOZÍCIÓK c. első magyar fordításban megjelent kötetére támaszkodik, a köré rendeződik. A magyar nyelvű felolvasást, egy kerekasztal beszélgetés követi, az irodalom és színház kapcsolatáról, valamint a kortárs lengyel drámairodalomról.

Közreműködők:

 • Wojtek Kriston (budapesti Lengyel Intézet munkatársa, lengyel színházi szakértő),
 • Szalay Henrietta (moderátor, színész, esztéta),

Felolvas: Szalay Henrietta (színész), Molnár György (színész), Mózes Zoltán (színész)
Zene: Tarr Dávid

Forrás és Facebook esemény: facebook.com