CSEH 

 

Jiří Menzel emlékére: Sörgyári capriccio

csehszlovák vígjáték, 94 perc

IDŐPONT: 2020. szeptember 19. (20:00 órától)
HELYSZÍN:
Városmajori Szabadtéri Színpad, Városmajor, 1122 Budapest

A Városmajori Szabadtéri Színpad, a Filmarchívum, a Budapest Film, valamint a budapesti Cseh Centrum Jiří Menzel Sörgyári carpiccio című filmjével szeretne a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakjának, az Oscar-díjat nyert filmrendezőnek a pályája előtt tisztelegni.

“Jiří Menzel halálával nem csupán egy nagyszerű ember, egy fantasztikus művész tűnt el az életünkből, de lezárult egy filmtörténeti korszak is. Kevés film van, amiből annyi és olyan nagyszerű szállóige repült volna fel, mint Menzel klasszikusából, a Sörgyári capriccio-ból. Hrabal művekben ezt a kedélyes, ugyanakkor valahol mégis szomorú, kilátástalan, de a kilátástalanságba bele nem keseredő világot, ezt a szürkeség elől az élet hétköznapi mozzanataiban pompát, szépséget találó mentalitást ebben a szovjet birodalmi térségben a túlélésre találták ki. Amikor a sörgyár vezetőjének felesége, vagyis a szépséges Magda Vášáryová felmászik a kéményre Pepin bácsival, vagy amikor lehúz egy korsó sört, vagy elalszik a hátán a doktor, abban minden benne van, amit a mi világunkról tudni érdemes. Ezek nem egyszerűen szép vagy emlékezetes jelenetek: ezek mintha velünk történtek volna. Mert annyira akartuk, hogy velünk is történjenek. Mert tényleg, így lehetett túlélni. Ez a film a kollektív emlékezet része.”

http://szabadter.hu/programok/kertmozijiri-menzelsorgyari-capriccio

  • Rendező: Jiří Menzel
  • Forgatókönyvíró: Bohumil Hrabal, Jiří Menzel
  • Operatőr: Jaromír Šofr
  • Zene: Jiří Šust
  • Szereplők: Magda Vášáryová, Jiří Schmitzer, Jaromír Hanzlík, Rudolf Hrusínský,
  • Petr Čepek, Oldřich Vlach
  • Gyártó cég: Filmové studio Barrandov

Együttműködő partnerek: Városmajori Szabadtéri Színpad, Filmarchívum, Budapest Film, Cseh Centrum.

Forrás: http://budapest.czechcentres.cz/


Mögöttes hangok zaja | Agency of Undertones
Kiállítás

IDŐPONT: 2020. szeptember 4-től október 18-ig.
HELYSZÍN: Trafó Galéria, 1094 Budapest, Liliom u. 41.

Egyetlen fegyverem a hallgatás. A hallgatás, melyben a csend ereje és a hallható rétegekre való figyelem lehetősége találkozik. A hallgatás, mely képes felfedni azt, ami a látható rétegeken túl húzódik és kihallani mögüle a rejtett, elsőre nem észlelhető, vagy elhallgattatott hangokat; a tompított lövések és ütések átszűrődő zaját; az erőszak, a hatalmi visszaélések és az elferdített tények alig érzékelhető morajlását; és azokat a hangokat, amiket nem tudnak falak vagy kerítések megállítani. A Trafó Galéria ezeknek a hangoknak és a figyelem egy olyan fajtájának ad teret, mely a felületeken átszűrődő mögöttes rétegekre irányul. Ez a fajta figyelem az, ami a hallást és a hallgatást megkülönbözteti egymástól, ami a hallott és a kihallott információkat különválasztja, ami teret enged az elfedett igazságoknak és elrejtett szándékoknak.

Kiállító művészek: Lawrence Abu Hamdan, Andreas Fogarasi, Roman Štětina, Imogen Stidworthy

Kurátor: Szalai Borbála

Roman Štětina (*1986) a prágai Képzőművészeti Akadémián és a frankfurti Művészeti Akadémián (Judith Hopf és Douglas Gordon osztálya) végzett. Számos külföldi művészeti rezidencián vett részt, többek közt a londoni LUX-on és a bécsi Artist-in-Residence-n. Azon ritka cseh művészek egyike, akik a hanggal dolgoznak, amely első pillantásra csak közvetett módon kapcsolódik a képzőművészethez. Munkájának további meghatározó vonása az archív anyagokhoz fűződő kapcsolata, amelyeket intelligens humorral és ötletes tartalommal aktualizál. Filmjeit és videóműveit számos külföli fesztiválon is bemutatták, pl. a LUX Londonon, a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon (CZ), a goEAST – Közép- és Kelet-európai Filmfesztiválon Wiesbadenben (DE), a Bosse & Baum Londonban, a Közelkép Londoni Filmközpontban, stb. Munkáját az ESSL Art Award CEE és a FilmPreis díjakkal jutalmazták.

Bővebb infó a kiállításról itt: https://trafo.hu/trafo_galeria/undertones vagy a Trafó Facebook oldalán

Roman Štětina életrajza és művei: http://www.romanstetina.com; http://polanskygallery.com/artists/roman-stetina 

Forrás: budapest.czechcentres.cz


Határtalan design | Design without borders

IDŐPONT: 2020. szeptember 4-től október 18-ig.
HELYSZÍN: Kiscelli Múzeum – Templomtér, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

Cseh, dán, észt, holland, lengyel, magyar, német, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák bútor-, textil-, forma- és ékszertervezők, képzőművészek kiállítássorozata és kortárs táncosok, valamint kortárs zenészek rendezvénysorozata a Design Hét Budapest keretében.

A cím egyaránt utal a nemzetközi kiállítók egyre szélesedő körére és az egyes művészeti ágak közötti átjárhatóságra. A kurátorok kifejezett szándéka, hogy a dizájn széleskörű értelmezési lehetőségeit mutassák be. A fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik fókuszba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül. A dizájnalapú gondolkodás jelenti a fejlesztés, az oktatás,a stratégiaalkotás, sőt a problémamegoldás kiindulópontját is.A kiállításon látható alkotások, projektek, tárgyak és a kapcsolódó programok a különféle művészeti ágak – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadóművészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás nem csupán az alkotókat, de a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepét és a hálózatépítés jelentőségét is kiemeli.

https://design-without-borders.eu/

Cseh kiállítók:

Eduard Herrmann, Matej Coufal

Filip Mirbauer

Roman Sedina

Roman Vrtiška, Vladimír Žák

Ladislav Sutnar Design és Művészeti Tanszék, Nyugat-Csehországi Egyetem, Pilzen:

Daniel Jirkovski Kamil Prchal Kateřina Součková
Libor Hošek Marko Hreha Michaela Řitičková
Monika Benísková Pavlína Urbanová Tereza Večeřová
Forrás: budapest.czechcentres.cz

Hibátlanul csehül? – Mgr. Hana Prokšová, PhD. online előadása

IDŐPONT: 2020. szeptember 24. (18:00 órától)
HELYSZÍN: Online, Zoom platform

Néha úgy tűnik, hogy a cseh nyelv használóit leginkább a hibák érdeklik. A nyelvi hibát vétekként, az író alkalmatlanságának jeleként értelmezik, és a hiba leleplezése révén jogot formálnak az érintett író bírálatára és megítélésére. Általában a helyesírási hibákra összpontosítunk, figyelmen kívül hagyva azt, ami a nyelvben és a kommunikációban valóban elengedhetetlen.

Mgr. Hana Prokšová, Ph.D. előadásának középpontjában a cseh nyelv és nyelvészet népszerűsítésének jelenlegi formái, a helyesírási hibák jelensége és az előadók idegen és saját hibáihoz való hozzáállása áll, felhasználva a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kara Cseh Nyelvi- és Kommunikációelméleti Tanszékén tartott szeminárium részeként egy 2020-ban lezajlott átfogó kérdőíves teszt egyedi adatait.

Mgr. Hana Prokšová, Ph.D. (* 1986) cseh nyelvet, irodalmat és esztétikát tanult a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán. Kilenc évig dolgozott a Cseh Nyelvi Intézet Nyelvkultúra Tanszékén, továbbra is a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karának Cseh Nyelvi és Kommunikációelméleti Tanszékének munkatársa. Főleg a szintaxis, a nyelvváltás, a cseh jelnyelv és a cseh nyelv didaktikája áll érdeklődése középpontjában.

Az előadást cseh nyelven közvetjük a Zoom platformon keresztül, 2020. szeptember 24-én, csütörtökön 18:00 órától.

Az előadás megtekintéséhez itt lehet regisztrálni: https://forms.gle/F5iPnNuhuDH4r2AN8

A közvetítés napján a regisztrációban megadott e-mail címre elküldjük a linket, ahol az előadást megtekinthető.

Forrás: budapest.czechcentres.cz