NEMZETISÉGI PROGRAMOK – 2020. OKTÓBER (LENGYEL)

LENGYEL 

 

26. LENGYEL FILMTAVASZ – ŐSSZEL

IDŐPONT: 2020. október 15-18. 
HELYSZÍN: Online

A budapesti Lengyel Intézet szeretné meghívni a mozi szerelmeseit egy online találkozásra azokkal a lengyel filmekkel, melyek hazájukban elsöprő sikert arattak.

Hosszú éveken át a szeptember volt a film hónapja Lengyelországban, elsősorban a gdyniai Lengyel Filmfesztiválnak köszönhetően. Az idei, szeptember 14-re tervezett szemle immár a 45. filmmustra lenne, melyet a lengyel tengerparti városban rendeznek meg minden évben. A sok korlátozás miatt azonban az időpontot decemberre halasztották.

A budapesti Lengyel Intézet – mivel a májusi Lengyel Filmtavaszt nem tudta teljes mértékben megvalósítani – a mozi szerelmeseit egy őszi online találkozásra hívja meg, hiszen a tavasz nemcsak egy évszak, hanem lelkiállapot is lehet, amely jó energiával és örömmel jár együtt.

A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Oscar-díj – igazolják a lengyel film egyre növekvő nemzetközi pozícióját és presztízsét. A 26. Lengyel Filmtavasz kínálatában négy olyan kivételes alkotás szerepel, melyek hazájukban elsöprő sikert arattak, többek között a kiváló színészi teljesítményeknek köszönhetően. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik.

A Lengyel Intézet filmenként 300 ingyenes jegyet biztosít az érdeklődők számára. Az Intézetnek azonban, sajnos nem áll módjában az Önök számára jegyet foglalni. Az „ingyenes jegy” megvásárlására közvetlenül a Budapesti Távmozi honlapján, az alábbi linken keresztül van lehetőségük: https://film.artmozi.hu/26-lengyel-filmtavasz-osszel/

A jegyvásárlás módja lépésről lépésre: https://film.artmozi.hu/tavmozi-hasznalat/

Idén a következő filmeket ajánljuk:

2020. október 15., 20:00

Supernova / Szupernóva

2019, ’78
Rendezte: Bartosz Kruhlik
Gyártó: Stowarzyszenie Filmowców Polskich – Studio Munka
Szereplők: Agnieszka Skibicka, Marek Braun, Marcin Hycnar, Marcin Zarzeczny

Három férfi, egy hely és egy esemény, amely mindannyiuk életét megváltoztatja. Egy univerzális történet néhány óráról egy vidéki közösség életében, amely a krízishelyzetbe került ember állapotát dolgozza fel, a véletlen és a végzet szerepét feszegetve. Megrázó történet, amely a dráma, a thriller és a katasztrófamozi határán mozog.

A film a szerző első játékfilmje, amely számos díjat és elismerést hozott számára, mind a közönség, mind a filmkritikusi szakma részéről.

 

2020. október 16., 20:00

Córka trenera / Az edző lánya

2018, ’99

Rendezte: Łukasz Grzegorzek
Gyártó: Koskino
Szereplők: Jacek Braciak, Agata Buzek, Karolina Bruchnicka, Bartłomiej Kowalski

Maciej Kornet nagy büszkeségével, a 17 éves lányával járja Lengyelországot. Hosszú évek óta csak ketten vannak. Útvonalaikat a teniszversenyek szabják meg. A helyzet megváltozik, amikor csatlakozik hozzájuk Igor, az ígéretes játékos, akit az apa elkezd edzeni. A fiúnak köszönhetően Wiktoria új tapasztalatokat szerez: az első cigaretta, az első pohár alkohol, az első szerelem. Ők hárman egy hosszú útra indulnak, mindenki a saját célja felé.

A film szövegét a Lengyel Intézet támogatásával a magyar-lengyel fiatalok számára szervezett műfordítói workshop résztvevői fordították, akik a film főszereplőnőjével azonos korúak.

 

2020. október 17., 20:00

Boże ciało / Corpus Christi

2019, ‘119
Rendezte: Jan Komasa
Gyártó: Aurum Film
Szereplők: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Ziętek

A film a húszéves Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézetben lelki változásokon megy keresztül és titokban arról álmodozik, hogy pap lesz. Ideiglenes szabadlábra kerülése után összebarátkozik egy kicsiny parókia plébánosával. A plébános távolléte alatt kihasználja az alkalmat és papnak adja ki magát, majd elkezd kápláni szolgálatot végezni a városkában. Evangelizációs módszerei komoly ellenérzéseket ébresztenek a lakosság körében, az idő múlásával azonban a hamis pap tanítása és karizmája magával ragadja az embereket.

A filmet Oscar-díjra jelölték, és sok más fesztiválon is díjazták (Velence, Chicago, Moszkva, Brazília, Gdynia). A kritikusok különösen Bartosz Bielenia kiváló alakítását emelték ki.

 

2020. október 18., 20:00

Ikarosz. Mietek Kosz legendája

2019, ‘119
Rendezte: Maciej Pieprzyca
Gyártó: RE Studio
Szereplők: Dawid Ogrodnik, Cyprian Grabowski, Piotr Adamczyk, Maja Komorowska

A megtörtént esemény által ihletett film egy vak zongorazseni történetét meséli el. Mietek gyermekként veszíti el a látását. Miután apácák gondozásába kerül Laskiba, felfedezi, hogy a zenének köszönhetően újból “láthat” és körülírthatja a világot. Kiváló klasszikus zongoraművésszé válik, miközben arról álmodozik, hogy Lengyelország legjobb jazz-zongoristája legyen. Hazájában és külföldön is egyre nagyobb sikereket ér el. Életében váratlanul megjelenik Zuza, a karizmatikus énekesnő. A találkozás végérvényesen megváltoztatja életét.

A főszereplő Dawid Ogrodnik bravúros alakításait a magyar közönség már megismerhette a korábbi években megrendezett filmszemlék alkalmával (Élni jó, Az utolsó család). A film zenéjét a Magyarországon is ismert, világhírű lengyel zenész Leszek Możdżer szerezte.


Határtalan Design

Kiállítás

IDŐPONT: 2020 október 10. – november 15.
HELYSZÍN: Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli u. 108.

A régió egyik legjelentősebb, tizenöt éves múltra visszatekintő nemzetközi rendezvénysorozata, mely dizájnerek, ékszertervezők és képzőművészek munkáit mutatja be október 10-től egy hónapon át a Kiscelli Múzeumban.

A régió egyik legjelentősebb, tizenöt éves múltra visszatekintő kiállítása és összművészeti rendezvénysorozata ezúttal több mint 140 cseh, dán, észt, holland, magyar, német, lengyel, olasz, osztrák, portugál, román, spanyol, svájci és szlovák dizájnerének, ékszertervezőjének és képzőművészének a munkáit mutatja be október 10-től egy hónapon át a Kiscelli Múzeumban.

Határtalan Design – nemzetközi kiállítás, mely dizájnerek, ékszertervezők és képzőművészek munkáit mutatja be október 10-től a Kiscelli Múzeumban, köztük a lengyel V4 elnökség keretében számos lengyel tervezőét is!

A kiállításon a szűkebben értelmezett dizájntárgyak – egyedi, kisszériás és sorozatban gyártott bútorok, lakáskiegészítők, szőnyegek és lakástextilek – mellett, prototípusok, kortárs ékszerek, a műfaji határokat szabadon értelmező projektek és az ezekről készült filmek, a fenntartható fejlődést szolgáló környezettudatos és a civil közösségek társadalomformáló szerepét hangsúlyozó felvetések, valamint a gasztronómia kulturális és kreatív összefüggéseit bemutató művek egyaránt szerepelnek.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az előző évekhez hasonlóan a Lengyel Intézet is hozzájárulhatott a lengyel formatervezők idei jelenlétéhez Budapesten. A kiállítás és rendezvénysorozat lengyel dizájnerei: Bartłomiej Pawlik – Łukasz Stawarski, Jerzy Porębski – Grzegorz Niwiński, Małgorzata Malinowska – Filip Ludka – Tomek Kempa – Sylwia Juchimowicz, Oskar Zięta, Sara Gackowska.

A Határtalan Design kiállításhoz kapcsolódik a textiltervezők projektje, a TEXHIBITION. A Szigeti Szilvia textiltervező által öt éve életre hívott program a tervezők és gyártók együttműködését segíti. A legfrissebb eredmények szűkebb válogatása  a budapesti, pozsonyi és bécsi kiállításon lesz látható, míg a teljes anyag decemberben a FUGA Budapesti Építészeti Közponban kerül bemutatásra.

Harmadik alkalommal kapnak komoly szerepet a kortárs ékszertervezők, akiknek kiválasztásában neves kurátorok vettek részt. A szelekció célja, hogy a látogatók minél teljesebb képet alkothassanak a műfaj legprogresszívebb újdonságiról.

Határtalan Design válogatás története során első ízben három fővárosban, Budapest mellett, Pozsonyban és Bécsben is látható lesz.

A kiállítás alapító kurátorai és szervezői: Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás

Bővebben információ a kiállítás hivatalos weboldalán: design-without-borders.eu

Forrás: https://instytutpolski.pl/


 

A Tęgie Chłopy online koncertje a WOMEX 2020 keretében

IDŐPONT: 2020 október 21.
HELYSZÍN: Online

A WOMEX 2020 programjából idén sem hiányozhat lengyel előadó. A hazájában talán jelenleg legnépszerűbb folkzenekar, a Tęgie Chłopy mutatkozik be online koncert keretében.

2015 után immár második alkalommal 2020 október 21-25. között Magyarországra látogat a világzene legrangosabb világeseménye, seregszemléje, a WOMEX – World Music Expo. A járványhelyzetre való tekintettel sajnos az események többsége, így a showcase koncertek is a virtuális térben, interneten lesznek láthatóak majd.

A programból idén sem hiányozhat lengyel előadó, a hazájában talán jelenleg legnépszerűbb folkzenekar, a Tęgie Chłopy mutatkozik be online koncert keretében, a showcase koncertek első napján, azaz október 21-én, 18.30 órától. Az együttes tavaly a budapesti Lengyel intézet 80. születésnapján már adott egy nagy sikerű szabadtéri koncertet a budapesti Nagymező utcán, az Intézet előtt felállított színpadon.

TĘGIE CHŁOPY együttes a kielcei autentikus tánczenei hagyományok folytatója. Az együttes összetétele a régi, tradicionális esküvői, és népi mulatságokon játszó zenekarok összetételét, zenei világát idézi. A sodró, lendületes és erőteljes népzenét a fúvós szekció garantálja, a trombita, klarinét és a tuba. Az együttes a kielcei régi zenei hagyomány felkutatását, megismerését és adaptálását követően talált rá sajátos és felismerhető zenei hangjára.

Az első napi showcase koncertek teljes programja az alábbi helyen tekinthető meg: https://www.womex.com/virtual/piranha_arts_1/event/wednesday_21_3

A WOMEX 2020 teljes programja: https://www.womex.com/programme/overview

Forrás: https://instytutpolski.pl/


Teatr Oratorium: Az én fiam, Maximilián

IDŐPONT: 2020 október 14.
HELYSZÍN: Nemzeti Színház, 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.

Hosszú szünet után újra lengyel társulat lép fel a Nemzeti Színház színpadán. A Teatr Oratorium előadása a lengyel minorita ferences, misszionárius és auschwitzi vértanú, Maximilian Kolbe atya életútját, kivételes alakját, lelki vívódásait, mutatja be a magyar közönségnek. (A program ingyenes, de részvételi szándékát kérjük jelezze).

Szereposztás:

Az Anya – Ewa Ziętek

Maksymilian – Łukasz Lewandowski

Leon testvér – Dariusz Kowalski

A Sötét – Michał Chorosiński

Marcin Kwaśny – rendező

A program ingyenes, de részvételi szándékát kérjük jelezze az eszter.felvideki@instytutpolski.org email címen.

A darab hossza 75 perc, szünet nélkül (magyar feliratozással). Az előadás korhatár nélküli.

Az előadásról:

2016-ban volt szt. Maksymilian Kolbe auschwitzi vértanú halálának 75. évfordulója. Ebből az alkalomból hozta létre a Fundacja Między Słowami (Szavak Között Alapítvány) a Fiam Maximilian c. előadást Kazimierz Braun szövege alapján, Marcin Kwaśny rendezésében. Az előadás megvalósításához segítő kezet nyújtottak a Narodowe Centrum Kultury (Nemzeti Kulturális Központ) valamint a szt. Jan Bosko Oratórium Egyesület.

Szt. Maksymilian hőstette, aki az életét áldozta fel egy másik fogoly életéért teljes mértékben megérdemli, hogy a hazafiságról folytatott közéleti párbeszéd témája legyen.

A darab szerzője, Kazimierz Braun szerint szt. Maksymilian élete és műve az értékek, a lélek és a tudomány gazdagsága, az írás gazdag tárháza. Az előadás egyaránt bemutatja szt. Maksymilian bonyolult alakját és a lengyel történelem megpróbáltatásait.

A dráma két idősíkon fut – egy main, amelyben szt. Maksymilian anyja felkeresi a fia celláját a kolostorban valamint a történelmin, amelyben megismerjük fia életének és halálának történetét az auschwitzi koncentrációs táborban. A filozófikai elmélkedések szintjén a dráma a legfontosabb emberi kérdéseket érinti, ezen belül is a hazafiság és a felebarátok iránti helytállást. A dráma egyben szt. Maksymilian Kolbe különleges személyiségének nélyreszántó pszichológiai analízise is.

Az én fiam, Maximilián című darab színrevitelét támogatta Mirosław Bartos atya, a niepokalanówi Ferences Kolostor rendfőnöke (aki meg is hívta az előadást egy vendégjátékra a kolostorba) valamint Piotr Cuber atya, a harmężei Ferences Kolostor rendfőnöke  – itt működik a szt. Maksymilian Központ is.

A darab megvalósításának ötletét odaadással támogatta az oświęcimi Auschwitz – Birkenau Múzeum igazgatósága is.

Forrás: https://instytutpolski.pl/