ROMA 

IV. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

IDŐPONT: 2020. október 21. (19:00 óra)
HELYSZÍN: Independent Theater Hungary YouTube csatorna
A Független Színház Magyarország október 21 – december 9. között, negyedik alkalommal rendezi meg a világ egyetlen nemzetközi roma színházi találkozóját – ezúttal az online térben. A fesztiválon évről-évre mutatkoznak be roma társulatok eddig hazánkban még nem látott előadásokkal. Célunk, hogy minél több roma hőstörténetet és a roma színház sokszínű értékeit bemutassuk.
Idén romániai, ukrajnai, ausztriai, németországi és hazai csapatok mutatkoznak be, a produkciók a túlélés és boldogulás témakörét járják körül. Csatlakozhattok hozzánk a világ bármely részéről online, minden előadás elérhető lesz magyar és angol felirattal.
Elsőként egy romániai történetet mutatunk be!
Bambina – a roma milliárdosnő
A romániai virágárusok történetén keresztül a történelem izgalmas szelete bontakozik ki előttünk. Az első roma virágárusok megjelenésétől kezdve, a virágárus-dinasztiák térnyeréséig láthatjuk, hogyan idomultak az idők változásaihoz a romák, míg el nem érkezünk Lina Georgescu, más néven Bambina virágbirodalmának létrejöttéig. A valaha élt legsikeresebb roma üzletasszony megújította a virágkereskedelmet, ügyesen építkezve a kommunizmus alatt, és megbirkózva a rendszerváltás utáni szabadpiaci helyzettel. Legfőbb célja az volt, hogy támogassa a hozzá hasonló fiatal roma nőket, ezért csak velük volt hajlandó dolgozni. Életének számos részletét egyik fiával készített interjúk alapján alkotta meg az ARTHUB csapata.
Az előadás román nyelven, magyar és angol felirattal lesz elérhető, majd online közönségtalálkozó következik az alkotók részvételével.
Előadja: Alex Fifea, Zita Moldovan, Andrei Serban
Szöveg és dokumentáció: Alex Fifea, Andrei Șerban, Nona Șerbănescu, Mihai Lukács, Zita Moldovan