NEMZETISÉGI PROGRAMOK – 2020. OKTÓBER (SZLOVÁK)

SZLOVÁK 

 

ArtMarket Budapest

IDŐPONT: 2020. október 22-25.
HELYSZÍN: Millenáris Park, 1024 Budapest 4.

A 2011-ben létrejött ART MARKET BUDAPEST nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár olyan egyedülálló művészeti kompozíciót mutat be Európa kulturális szempontból egyik legizgalmasabb régiójában és városában, amely kiemelten kezeli az újszerű, inspiráló művészeti tartalmakat, a jövő épp most felemelkedő sztárjait, olyan friss művészeti inspirációkra épít, amelyek épp annyira táplálkozhatnak a feltörekvő régiók – kiemelten a posztkommunista kelet-európai országok –, mint a fejlett Nyugat új, progresszív generációjának művészetéből vagy más kontinensek Európában még kevéssé felfedezett művészeti választékából.

A 2020. évi szlovák kiállítók: Dot. Contemporary, Dunartcom

Forrás: mzv.sk


 

JÁTSSZUNK SZÍNHÁZASDIT!

Színházi szakmai nap és workshop gyerekeknek

IDŐPONT: 2020. október 27. (11:00-13:00 óráig illetve 14:00-16:00 óráig)
HELYSZÍN: Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15.

Színházszakmai workshopunkon drámajátékokon keresztül nyerhetnek betekintést a résztvevő gyermekek a színház misztikus világába. A játék maga a gyermekek legtermészetesebb közvetítő közege a tapasztalat- és információszerzésben, valamint új készségek kifejlesztésében. E műhelymunka során játékos formában, szórakoztató módon, szinte észrevétlenül fejlesztik fantáziavilágukat, tánctudásukat és zenei érzéküket, ügyességüket egyaránt.

Ajánlott korcsoport: 9-től 14 éves korig.
Az oktatóprogram és a foglalkozás szakmai vezetője: Anikó Vargová (SK)

Forrás: mzv.sk


Nech je svetlo! – Legyen fény!

 

IDŐPONT: 2020. október 28. (11:00 óra)
HELYSZÍN: Szlovák Intézet, 1088 Budapest, Rákóczi út 15

A 40 éves Milánnak három gyermeke van, és annak érdekében, hogy eltartsa a családját, Németországba jár dolgozni. A karácsonyi hazalátogatásakor tudatosul benne, hogy legidősebb fia, Ádám egy félkatonai ifjúsági szervezet tagja. A fiú belekeveredik egy osztálytársa zaklatási ügyébe, ill. meggyilkolásába. Végül az apa elhatározásra jut azt illetően, mit kell tennie. Feleségével, Zsuzsannával lassan elkezdik feltárni a tényleges igazságot fiukról, saját családjukról, önmagukról és közvetlen környezetükről egyaránt…

A film hossza: 93 perc
Rendezte: Marko Škop (SK)
Főbb szerepekben: Milan Ondrík (SK), František Beleš (SK), Zuzana Konečná (SK), Ľubomír Paulovič (SK) és Katarína Kormaňáková (SK)

Forrás: mzv.sk