NÉMET 

 

VERZIO Film Fesztivál

IDŐPONT: 2020. november 10-22.
ONLINE HELYSZÍN: Verzio.org » 

Idén november 10. és 22. között az online térbe költözik az Open Society Archives (OSA) által szervezett VERZIÓ teljes programja, így országosan elérhetővé válik Magyarország egyetlen emberi jogi dokumentumfilm fesztiválja. Az ötven film a legizgalmasabb és legaktuálisabb nemzetközi témákat hozza el. A Goethe Intézettel együttműködve két német dokumentumfilm lesz látható.

TŰRÉSHATÁR – ELLENÁLLÁS A HAMBACHI ERDŐBEN
R.: Karin de Miguel Wessendorf, D, 2019, 115 perc
Német nyelven, magyar felirattal
https://www.verzio.org/hu/2020/filmek/tureshatar

Az Észak-Rajna-Vesztfáliában található hambachi erdő egész Európában különleges, nagyon értékes erdőterület. Rendkívül ritka növény-és állatfajok találhatók a területén, ezenkívül egyike az Európában kevés fennmaradt, tízezerévesnél is öregebb őserdőknek. Az erdő területe a német energetikai cég, az RWE tulajdonát képezi, amely szénbányászat miatt erdőirtásba kezdett, ezt próbálja megakadályozni a helyi lakosság és környezetvédelmi aktivisták egy csoportja, akik fákon kialakított lombházakba költöztek be, hogy jelenlétükkel védjék az erdőt. A német hatóságok csatája az aktivistákkal éveken keresztül húzódik, mígnem végül rohamrendőrökkel lépnek fel ellenük…


FRONTVONALBAN
R.: Marc Wiese, D, 2020, 92 perc
angol, tagalog nyelven, magyar felirattal
https://www.verzio.org/hu/2020/filmek/frontvonalban

Maria Ressa, a Rappler online lap vezetőnője az utóbbi években félelmet nem ismerő, meg nem alkuvó újságírói tevékenységével vált világszerte híressé: utolsó őrszemként állnak helyt a Fülöp-szigeteki Duterte-diktatúra legrosszabb napjaiban. Az erőszakot nyíltan felvállaló és alkalmazó vezető ellenében szinte egyáltalán nem maradtak fékek, sem eszközök, hatalmát a rendőrségre és a katonai erőkre alapozva hirdette meg programját, a “háborút a drogok ellen”. Ressa-t a kormány többször is megpróbálta bebörtönözni, a szerkesztőségét sorozatosan támadások érik, de ők nem adják fel, és nem hallgatnak el.

Forrás: goethe.de