NÉMET 

 

ÁTLÁTSZÓ HANG 2021
Újzenei fesztivál

IDŐPONT: 2021. január 8-17.
ONLINE HELYSZÍN: Programon belül »

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre Budapest több helyszínén a számos nemzetközi együttműködésnek is otthont adó fesztivál. Az aktuális körülmények a januárra tervezett események egy részének megvalósulását online formában teszik lehetővé, míg más programok az év biztonságosabbnak ígérkező részébe kerültek át.

A fesztivál idén a játék, játékszabályok, játékszerek és az újzene kapcsolatával foglalkozik. A január 8 és 17 közötti tíz nap online programjaiba négy olyan került melyen német zeneszerzők munkáival találkozhat a közönség.

Január 10-én este Next Generation címmel a Fuga Építészközpontból közvetített koncert műsorát három európai város, Bécs, Budapest és München zenei egyetemeinek három zeneszerzésprofesszora állította össze ígéretes fiatal alkotók műveiből. A három városból megvalósuló online esten a Hochschule für Musik und Theater München, az Universität für Musik und darstellende Kunst Wien hallgatói, valamint a budapesti Ensemble Z működik közre.

Január 13-án a BMC-ből közvetített vokális est kurátora, és az est egyik művének szerzője Nikolaus Gerszewski, aki az énekhang a hegedű és a zongora különféle kombinációira állított össze olyan darabokat, melyek mindegyike a nyelv strukturális és akusztikai tulajdonságait helyezi középpontba. Ilyen Jeney Zoltán 12 dal című műve, vagy Christof Herndler ősbemutatóként elhangzó kompozíciója Jeney Zoltán nevének betűire I sing your Name címmel.

Január 15-én este a mikamo Közép-Európai Kamarazenekar Müpa Fesztiválszínházából közvetített koncertjén elhangzik többek között magyarországi bemutatóként Alexander Schubert Hello című videóra és kamarazenekarra írt műve, valamint itt kerül sor Illés Márton új vonószenekari műve, a Ljubljana rajzok ősbemutatójára is.

Az aktuális fesztivál hamarosan elinduló honlapján számos izgalmas interaktív játékkal, cikkel és elemzéssel találkozhat a közönség, például részletes bemutatásra kerül az Institut für Neue Musik Freiburg videósorozata a Muvid-19, mely freiburgi alkotók 19 másodperces lockdown alatt készült videómunkáiból áll.

A fesztivál halasztott programjai között is számos Németországhoz köthető esemény található, például Hannes Lingens és a Die Hochstapler nemzetközi zeneszerző-előadó kollektíva workshopja és koncertje, vagy Michael Beil multimedia darabjának magyarországi bemutatója Lluïsa Espigolé Trafóbeli estjén.

A közvetítések elérhetőségéről, valamint a későbbi programok részleteiről a fesztivál honlapja és közösségi média oldalain lehet tájékozódni.

Honlap: https://atlatszohang.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/atlatszohang

Forrás: goethe.de


SZEMÉLYES TÁVOLSÁG – Online kiállítás
Besnyő Éva fotográfiái

IDŐPONT: 2021. január 8-tól augusztus 31-ig.
ONLINE HELYSZÍN: Thinglink.com

A kiállítás a Kassák Múzeumban ugyan bezárt, de az online térben továbbra is megtekinthető.

Besnyő Éva (1910-2003) nevét Magyarországon leggyakrabban a két világháború között kibontakozó szociofotó mozgalommal kapcsolatban említik, amely a társadalmi problémák feltárását és dokumentálását tűzte ki céljául. 1930-ban Berlinbe költözött, ahol a Weimari Köztársaság pezsgő szellemi életének megtapasztalása döntő hatással volt további pályájára.

Később, választott hazájában, Hollandiában az egyik legkeresettebb építészeti fotósként, majd az 1970-es évek nőmozgalmának megörökítőjeként vált ismertté.

Forrás: goethe.de