ROMÁN 

 

LISSZABON. Rodica Zafiu, előadás “Irónia és humor fordításban”

IDŐPONT: 2021. január 22-23.
HELYSZÍN: Zoom

A “Romániai tanulmányoknak szentelt konferencia a Lisszaboni Egyetemen” (RostUL9) kilencedik kiadására online, a Zoom-on keresztül kerül sor január 22-23 között. Az ICR Lisszabon támogatni fogja Prof. Univ. Rodica Zafiu a Lisszaboni Egyetem román nyelvoktatója által 2012 óta évente megrendezett konferencia során, amelynek célja a román nyelvi és kulturális identitás, valamint a román mint idegen nyelv oktatásának szemléletének előmozdítása. 2021-re ugyanaz lesz a javasolt témája, mint 2020-ban: “Irónia és humor fordításban”.

Forrás: icr.ro


Marcel Iancu művész, a bukaresti mészárlás tanúja (1941. január 21–23.)

IDŐPONT: 2021. január 24. (19.00 órától)
HELYSZÍN: Facebook

Az esemény „80 éve, megemlékezés Marcel Janco (Iancu) munkájáról”, amelyet Izrael Állam Román Nagykövetsége szervezett, az ICR Tel Aviv és az Izraeli Múzeum együttműködésében. Az online közvetítése 2021. január 24-én, vasárnap 19.00 órától az ICR Tel Aviv és az Izraeli Román Nagykövetség Facebook-oldalán lesz megtekinthető.

Forrás: icr.ro


“Calea Victorieitől Hollywoodig”: Dov Hoenig író a “Cafeneaua Românească” -nál

IDŐPONT: 2021. január 19. (17.00 órától)
HELYSZÍN: Facebook

A román származású román író, Dov Hoenig, az ICR Tel Aviv vendége a “Cafeneaua Românească” -ban, 2021. január 19-én, kedden, 17.00 órakor, online találkozó a héber kiadás elindítása alkalmából a Yedioth Kiadóban, Franciaországban megjelent kötetében. Rue du Triomphe ”(Éditions Robert Laffont, 2018). A héber nyelven tartott eseményt élőben közvetítik az ICR Tel Aviv Facebook-oldalán,  és tartalmazni fogja a héber fordítási kötet bemutatóját a Yedioth-ban 2020 decemberében. Az esemény vendégei, Martin Salamon, az ICR Tel Aviv igazgatója moderálja. A regény szerzője, Dov Hoenig, valamint Keren Neizer-Cohen izraeli tanár, újságíró és irodalomkritikus lesz.

Forrás: ico.ro


A “Leon Feraru Konferenciák” új sorozata a kulturális diplomácia jövőjéről folytatott párbeszéddel kezdődik

IDŐPONT: 2021. január 13-tól – június 9-ig

A “Leon Feraru Konferenciák” program új sorozatát az ICR New York-i képviselete szervezi 2021. január 13-tól június 9-ig a virtuális környezetben.

A “Leon Feraru konferenciák”, a Columbia Egyetem Délkelet-Európai Tanulmányi Központjával közösen megvalósított projekt az ICR New York egyik állandó programja, amelynek célja a román-amerikai szellemi párbeszéd terének megteremtése, kiemelve a legértékesebbeket: román, amerikai és nemzetközi hozzájárulás a történelem során, az irodalom és a művészetek, a politikatudomány, a nemzetközi kapcsolatok területén az amerikai jelenség megismeréséhez és megértéséhez.

A program az író, diplomata és akadémikus, Leon Feraru (1887-1962), a Columbia Egyetem professzorának és a román kulturális diplomácia megalapítójának emlékét tiszteletben tartja az Egyesült Államokban folytatott, szakmai promóciós törekvésként.

Tekintettel az ICR New York teljes tevékenységének virtuális környezetben történő átadására (2020 március), a “Feraru Konferenciákat” a kibertérhez igazított változatban tartották, és az állandó sorozat (történelem, irodalom, zene, képzőművészet, előadóművészet) egyikévé vált, amelyek a képviselet online programját alkotják.

Az ICR képviselet célja, hogy 2021-ben folytassa ezt a népszerű online sorozatot – kamatoztatva ezzel a 2020. április 15. óta eddig lezajlott három évad hatását – egy újabb párbeszédsorozattal a releváns kérdésekről a transzatlanti kapcsolat és azok problémáinak szemszögéből.

Forrás: ico.ro