CSEH 

 

Susanna Roth műfordítói pályázat 2021

Cseh műfordítói pályázatot írt ki a Cseh Centrum, valamint a Cseh Irodalmi Központ brünni szekciója. A kezdő műfordítók számára hirdetett pályázat hetedik évfolyamán a feladat Lenka Elbe Uranova című regényéből vett részlet lefordítása. Beküldési határidő: 2021. március 31.

A fordítói pályázaton részt vehet minden, a pályázat beadásáig a 40. életévét be nem töltött, önálló műfordításkötettel nem rendelkező személy, kivéve a korábbi győzteseket. A feladat Lenka Elbe Uranova című könyve (Argo, 2020) 39-55. oldalig terjedő szakaszának cseh nyelvről magyarra fordítása. A 39. oldalon a Po deseti minutách cesty, kezdetű mondattól az 55. oldalon a Ale to teď ještě nevěděl mondattal végződő bekezdést bezárólag, ez körülbelül15 szabványoldalnak megfelelő szöveg. A beküldött pályázatokat szakmai zsűri bírálja el, a pályázat jeligés. A pályázat szövege INNEN tölthető le.

Susanna Roth műfordítói pályázat 2021
  • A pályázat formai követelményei:

A jeligével ellátott pályaművet DOC és PDF formátumban, a jelentkezési lapot, a fordító cseh nyelvű szakmai önéletrajzát (max. 1000 karakter szóközökkel – név, születési év, hely, legfontosabb iskolák/képzés, jelenlegi lakhely, jelenlegi vagy a közelmúlt legjellegzetesebb munkahelye/ foglalatossága, néhány a legfontosabb/legkedvesebb fordítások közül, a fordítói vagy irodalmi munkáért kapott elismerés), illetve egy nyomdai minőségű friss portrét (a fotós feltüntetésével) 2021. március 31-ig várjuk a ccbudapest[at]czech.cz e-mail címre. Határidőn túl beküldött pályázatokat sajnos nem áll módunkban elfogadni.

  • Fődíj:

Részvétel a néhány napos bohemisztikai szemináriumon és az ehhez kapcsolódó műfordítói találkozón Csehországban.

  • Határidők:

Beküldési határidő: 2021. március 31.

Eredményhirdetés: 2021. május 15.

A bohemisztikai szeminárium időpontja: 2021 nyara

  • Kapcsolattartók:

Cseh Centrum: ccbudapest[at]czech.cz 

Anna Hrabáčková, Česká centra, E: hrabackova[at]czech.cz

Jan Zikmund, České literární centrum E: jan.zikmund[at]czechlit.cz

A pályázat névadója Susanna Roth (1950 – 1997) svájci műfordító, aki Bohumil Hrabal és Milan Kundera műveinek fordításával nagy mértékben hozzájárult a kortárs cseh irodalom külföldi megismertetéséhez és népszerűsítéséhez.

A fent feltüntetett dokumentumok, adatok és fotó benyújtásával a pályázó egyúttal beleegyezik azoknak a pályázat céljaira, illetve a pályázat népszerűsítésének érdekében történő felhasználásába, így győztes pályázat esetén közzétételükbe is a Cseh Centrumok, a České literární centrum, a cseh nagykövetségek vagy a releváns médiumok felületein.

Forrás: budapest.czechcentres.cz