LENGYEL 

 

30 éves a Visegrádi Csoport

2021. február 15-én, éppen a lengyel elnökség alatt ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a Visegrádi Csoport. A budapesti Lengyel Intézet ebből az alkalomból három különböző kiállítással szeretné felhívni a figyelmet a V4-ek együttműködésének fontosságára. A budapesti Lengyel Intézet ebből az alkalomból három különböző kiállítással szeretné felhívni a figyelmet a V4-ek együttműködésének fontosságára.

A Visegrádi Együttműködés 30 évét bemutató tablókiállítás a Visegrádi Nyilatkozat aláírását megelőző demokratikus változásoktól egészen a V4-ek járványügyi együttműködéséig mutat átfogó képet a Visegrádi Csoport tevékenységének történelmi fejlődéséről és közös célkitűzéseiről. Archív felvételek kíséretében sorra veszi a legfontosabb kormányfői találkozókat, valamint átfogó képet nyújt a Visegrádi Alap támogatásának sokszínűségéről. A kiállítás a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének együttműködésével jött létre. A járványügyi korlátozások miatt a nagyközönség számára virtuális formában tekinthető meg:

A Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia – a visegrádi országok legérdekesebb látványosságai című gyerekeknek szóló rajzpályázat alkotásait az intézet ablakain keresztül láthatják az érdeklődők, hagyományos és kivetített formában egyaránt. A lengyel V4 elnökség alkalmából a Lengyel Intézet által szervezett felhívásra több mint 400 gyerekrajz érkezett az ország minden pontjáról. A pályázat anyagából katalógus is készült.

A Platán Galériában láthatóak az évfordulója alkalmából a lengyel Külügyminisztérium által meghirdetett plakátpályázat nyertes művei. A tagországok alkotói számára meghirdetett pályázat célja a közös történelem, a kulturális párbeszéd és a V4-es országok értékei által inspirált pályamű elkészítése volt.  A kiállítás a Lengyel Köztársaság Nagykövetségének együttműködésével jött létre. A járványügyi intézkedések miatt a kiállítás a galéria ablakain keresztül tekinthető meg.  Az érdeklődők a díjazott plakátokból összeállított 2021-es falinaptárt vihetnek haza emlékül.


Kovács Gergely Chopin hangversenye

IDŐPONT: 2021. február 28. (18.00 óra)

Egy évvel Chopin születésének 210. évfordulója után egy másik világhírű csodagyermek, zongoravirtuóz és zeneszerző születésének 210. évfordulóját ünnepeljük – Liszt Ferencét

A Budapesti Chopin-Liszt Fesztivál 2021 nyitó online hangversenye.

A fesztivál fellépői, világhírű művészek, a nagy presztízsű varsói Nemzetközi Chopin Zongoraverseny korábbi díjazottjai, később zsűritagjai.

Kovács Gergely 2007-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Különleges Tehetségek Osztályába, ahol 7 évet töltött. Tizenkét évesen megnyerte a nyíregyházi Országos Zongoraversenyt.

2013-ban az olaszországi Nemzetközi Pietro Argento Zongoraversenyen első helyezést ért el, majd elkezdett koncerteket adni Magyarországon és külföldön, Hollandiában, Belgiumban, Csehországban, Olaszországban, Németországban illetve Indonéziában.

2013-ban elnyerte a Gundel Művészeti Díjat klasszikus zene kategóriában. 2019-ben szerzett művész diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. 2018-ban a Budapesti Nemzetkozi Chopin Zongoraverseny II. helyezettje (I. díj nem került kiosztásra) majd Junior Prima díjjal tüntették ki.

Főszervező: Ferenczy György Alapítvány

Forrás: https://instytutpolski.pl/