BOLGÁR 

 

In memoriam Kamen Chanev
a Duna TV Rondó szerkesztőségének dokumentumfilmje a neves tenorról

IDŐPONT: 2021. február 25. (18-22 óráig)
HELYSZÍN: Bolgár Kulturális Intézet YouTube csatornája

2020. november 26-án nagy veszteség érte a bolgár zenekultúrát. A koronavíruspandémia következtében itt hagyott bennünket a nemzetközi karriernek örvendő és figyelemre méltó Kamen Chanev, a legsikeresebb bolgár tenor, aki a szófiai és a prágai Opera magánénekese volt.

A szófiai Állami Zeneakadémia után Kamen Chanev Rómában képezte tovább magát Borisz
Hrisztov által alapított Accademia Musicale-n. Olyan nagynevű énekesekkel dolgozott, mint
Alekszandrina Milcseva, Gena Dimitrova, Leone Magiera, Luciano Pavarotti zongorakísérője. A svédországi Jussi Björling nevét viselő verseny győztese. 1992-ben a szófiai Operaház énekese lett. Öt évvel később két évre a prágai Operához szerződött. Repertoárjában a legtöbb tenor szerep található, amit Bulgária szerte és Európa, Ázsia és Egyesült Államokbeli nagy operaházaiban tolmácsolt. Számos jelentős szerepe volt a bécsi Staatsoper (de Grieux a Manon Lescaut című operában) és az Arena di Verona (Calàf a Turandot című operában) szinpadán.

Repertoárjában több mint harminc főszerep (Aida, Don Carlos, Traviata, Rigoletto, Paraszt becsület, Bajazzók, Trubadúr, Pillangókisasszony, Tosca, Carmen, stb.), valamint kantátaoratóriumi művek tenor szólója (Verdi, Mozart, Dvorak Requiemje, Beethoven 9. Szimfóniája, Mahler 8. Szimfóniája) található. 2016 óta Kamen Chanev fellépett a sztara zagorai (Bulgária) operában is.

A Duna Televízió Rondó szerkesztőségének dokumentumfilmje bemutatja a tehetséges bolgár tenoristát a 2016-os budapesti vendégszereplése alatt, és valamivel később bemutatták. 2020 decemberében, pár nappal a koronavírus szövődményeiben elhunyt Kamen Chanev halála után a film újból bemutatásra került.

Forrás: http://bolgarkultura.hu/