CSEH 

CSEH FILMKARNEVÁL 2021CSEH FILMKARNEVÁL 2021

 

Kedves Barátaim,
tudták, hogy a rómaiak a farsangi időszak vége előtt a bőség napjának áldoztak, hogy felkészüljenek a lemondás időszakára? A carne vale, a hústól való elbúcsúzás előtt erőt kellett meríteni belőle: carne valere. A Cseh Filmkarnevál most olyan időszakban érkezik Önökhöz, amikor a zenés, táncos, színes álarcos utcai felvonulások helyett inkább csak magányos árnyak bukkannak fel az utcákon, azok is egy kaptafára készült maszkokban. A féktelen ünneplés helyett viszont megállhatunk, körülnézhetünk, elgondolkodhatunk – és erőt gyűjthetünk a következő szezonra. Az öt film, amelyet az idén online mutatunk be, mintha éppen egy ilyen elmélkedésre született volna. A négy játék és egy dokumentumfilmet többek között a rendíthetetlenség motívuma kapcsolja össze: az érzékelhető jogtalanság, vagy a társadalmi környezet bajtársiasságának hiánya az egyik, a tenni akarás vágya és a tehetség a másik oldalon.

Kedves Nézők! Azért, hogy közelebb kerülhessünk otthoni kanapéjukhoz, felkértük öt filmünk alkotóját, hogy pár szóval köszöntsék Önöket. Tekintettel arra, hogy a műsorösszetétel kiválasztásának egyik kritériuma olyan filmek – és alkotók – kiválasztása, amelyek véleményt közvetítenek, provokatív közlésekre is számíthatnak. Ezek nem mindig vannak összhangban a szervezők hivatalos álláspontjával vagy nézeteivel, de ők azonban, Voltaire-rel egyetemben, a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot képviselik.

A válogatásban szereplő minőségi cseh filmek főhősei – amely filmek a viszonylag szerencsétlen időzítés ellenére is képesek voltak megszólítani a kritikusokat és a nézőket is – ennyire könnyen nem adják fel, legyen bár az ellenfél a kizsákmányolás, a hatalmi túlsúly és a vele való visszaélés, a rugalmatlan társadalom, vagy önmagunk szellemi útvesztője. Még a teljes összeomlás határán is sokszor kínálkozik egy szarkasztikus mosoly megváltó könnyedsége – és filmjeink hősei ezt nagyon jól tudják.

Kívánom, hogy a filmekből Önök is inspirációt merítsenek. Továbbá azt, hogy jövőre már a napos oldalról tapsolhassunk hőseinknek.

Adéla Gálová
Igazgató

A Cseh Filmkarnevál a Cseh Centrum szervezésében valósul meg. Szakmai partnere a Budapest Film, főtámogatója a Staropramen. A program a Budapesti Tavaszi Fesztivál online programcsokor részét képezi.

A CSEH FILMKARNEVÁL 2021 FILMJEI

CSEH FILMKARNEVÁL 2021 | Havel
Időpont: 2021. április 14.

 

CSEH FILMKARNEVÁL 2021 | Öregfiúk
Időpont: 2021. április 15.

 

CSEH FILMKARNEVÁL 2021 | Zenétől hajtva
Időpont: 2021. április 16.

 

CSEH FILMKARNEVÁL 2021 | Drónpilóta
Időpont: 2021. április 16.

 

CSEH FILMKARNEVÁL 2021 | Sarlatán
Időpont: 2021. április 17.