NÉMET 

 

BESZÉLGETÉS VOLKER KUTSCHERREL

IDŐPONT: 2021. április 22., 18.00 óra
HELYSZÍN: Zoom.us

Vendégünk a nagysikerű Gereon Rath krimisorozat írója. Volker Kutscher nagysikerű krimisorozatát, melynek a ’30-as évek Berlinjében nyomozó Gereon Rath a főszereplője, a magyar közönség is jól ismeri. Kutscher a sorozatban a krimi műfaján keresztül mutatja be a Weimari Köztársaság bukását és a náci rezsim kiépülését. A német kiadás jelenleg a nyolcadik kötetnél tart. Magyar fordításban az 1932-ben játszódó negyedik kötet, a Halál a mulatóban (Die Akte Vaterland) jelent meg ez év elején a General Press Kiadó gondozásában.

A sorozat Tisztázatlan bűnügy című nyitókötetéből (Der nasse Fisch) Tom Tykwer, Achim von Borries és Henk Handloegten rendezők készítettek sikeres televíziós sorozatot Babylon Berlin címmel. Mind a könyv, mind a filmsorozat számos kitüntetésben részesült.

A Kölnben élő szerzővel online találkozhat a magyar közönség. A beszélgetésen részt vesz Csősz Róbert, a sorozat fordítója. Moderátor: Kurdi Imre.
Nyelv: német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással

Az eseményen való rézvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrációs link: https://us02web.zoom.us/webinar/register/5216164314245/WN_a6HJyHIPTDGk3qbuSdJ0CQ

Forrás: www.goethe.de


OFF-BIENNÁLE BUDAPEST

IDŐPONT: 2021. április 23. – 2021. május 30.
HELYSZÍN: Facebook.com

Levegőt!

Levegőt! címet viseli az idén harmadik kiadásával jelentkező OFF-Biennále Budapest, nemzetközi kortárs képzőművészeti fesztivál. A cím József Attila azonos című versének 21. századi olvasata, amely a fenntarthatóság globális kérdéseit vizsgálja. A művészeti projektek olyan témákhoz kívánnak kézzelfogható javaslatot adni, mint például a klímaválság, ökológiai fenntarthatóság vagy az alapvető szabadságjogok, melyeket a Goethe Intézet is kiemelten fontosan kezel.

Az OFF-Biennálén a Goethe Intézet támogatásával több német vonatkozású projekt is látható lesz.

OFF-Biennále Budapest

Forrás: www.goethe.de


TÉRÜGYEK

IDŐPONT: 2021. április 29. – 2021. június 27.
HELYSZÍN: LUDWIG MÚZEUM – KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

A számítógép által generált szimulációk, virtuális valóságok vagy hálózatba kapcsolt digitális platformok, a kibertértől a metaverse-ig, mára már nem a tudományos fantasztikus irodalom fiktív helyszínei. Fontosságuk és szerepük egyre inkább valós terekéhez mérhető. Az információs technológia olyan immateriális szférák létrejöttének mozgatórugója, amelyek érzékelésünk, tapasztalásunk, tudásunk, kommunikációnk és önmagunk kifejezésének legitim, párhuzamos dimenzióivá váltak, ahol valós és virtuális nem egymással szembeállítható ellentétpár többé, aminek következtében a háromdimenziós térfelfogás felülvizsgálatra szorul.

Spatial Affairs kiállítás célja a fizikai és digitális jelenlét kapcsolatának és egymásra utaltságának elemzése modern, konceptuális és kortárs műveken, valamint manifesztókon keresztül. A bemutatott, számítógép megjelenése előtti és utáni művészeti pozíciókban, médiumuktól függetlenül közös, hogy a tudomány és technológia fejlődését, annak társadalmi hatását a tér fogalmán keresztül vizsgálják, amivel a tapinthatóan létező és a megfoghatatlan digitális kölcsönös függésére mutatnak rá.

Spatial Affairs a Beyond Matter: Cultural Heritage on the Verge of Virtual Reality nemzetközi együttműködés keretein belül jön létre, a ZKM | Center for Art and Media Karlsruhe és a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum együttműködésében. Kurátorai Giulia Bini és Nolasco-Rózsás Lívia.

A kiállításhoz készült katalógus a Goethe Intézet közreműködésével valósult meg.

Alicja Kwade: Adott esetben valóság

Forrás: www.goethe.de


KÉPZŐMŰVÉSZET ÉS SZÍNHÁZ – A TÁRSADALOM TÜKÖRKÉPE?

IDŐPONT: 2021. április 30. (18.00 óra)
HELYSZÍN: Facebook.com

Fontos dolog a társadalom különböző rétegeinek a reprezentációja a nyilvánosságban, valamint a képzőművészeti és a színházi életben. Ezek egyrészt releváns találkozási helyek, ugyanakkor olyan társadalmi interakciók terei, amelyek lényeges társadalmi problémákat dolgoznak fel, és segítenek egyéni megközelítésmódot találni a személyes találkozásokhoz is.

Manapság napirenden vannak a viták a művészeti életben megvalósuló reprezentációkról, ezért a #Wohnzimmerdebatten következő részében Falk Richter író és színházi rendező és Mayer Dániel, a Stereo Akt producere erről a témáról beszélget. A beszélgetést Kristina Kocyba vezeti.

Forrás: www.goethe.de

Rendezvények - Goethe-Institut Ungarn