NÉMET 

 

#BEUYS100

IDŐPONT: 2021. május 12-től június 12-ig.
HELYSZÍN: Online

Joseph Beuys 1921. május 12-én született – tehát idén lenne száz éves. Az általa kibővített művészetfogalom, amelynek a „minden ember művész” volt a szemléletes és közérthető mottója, paradigmaváltást jelentett a művészetben a második világháború után. Beuys életműve sokféle tevékenységet ölel fel: szobrászat, performance, előadások, aktivizmus, részvétel a Zöld Párt alapításában és jelöltség a Bundestagba. Látnoki elképzelései a művészetről, amelyet a több demokrácia és fenntarthatóság felé törekvő átalakulás hajtómotorjának tartott, halála után harmincöt évvel is megőrizték zavarba ejtő aktualitásukat.

Ebből az alkalomból felkértünk három kortárs magyar művészt – Erhardt Miklóst, Monhor Viktóriát és Várnagy Tibort –, hogy rövidfilmekben meséljenek Beuys-hoz fűződő viszonyukról.

Emellett figyelmükbe ajánljuk Adamik Lajos kisesszéjétA forradalom mi vagyunk! A Beuys-univerzumról, a Beuys-jelenség szuggesztív erejéről és a Beuys által vallott társadalmi modell aktualitásáról.

A filmeket és az esszét Joseph Beuys századik születésnapján, május 12-én tesszük közzé a honlapon.

Még több Beuys:
Szintén Beuyshoz fűződő viszonyukra reflektálnak kortárs művészek a világ minden tájáról. A videókat itt nézheti meg. A beuys 2021. 100 jahre joseph beuys jubileumi észak-rajna-vesztfáliai programsorozat keretében számtalan kiállítás, akció, performansz, színházi-, zenei- és tanulmányi- esemény foglalkozik Beuys káprázatos és vitatott ötleteivel és elméleteivel. A részletes programkínálatot itt találja.

#aboutbeuys

Forrás: goethe.de