Szerb Újév: Babra, Poklade, Djordje Davidović (SRB)

Időpont: 2022. január 13., csütörtök 20:00 óra
Helyszín: Fonó Budai Zeneház Kht. (1116 Budapest, Sztregova u. 3.)
Szerb szilveszter a Fonóban! Fellép a Babra, a Poklade és Djordje Davidović szerb harmonikaművész!

Djordje Davidović

Niš-ben látta meg a napvilágot 1994-ben, ötéves kora óta harmonikázik, tanulmányait Szerbiában, Niš-ben Tijana Jovanović-nál folytatta majd a Bécsben a Zenei és Művészeti Egyetemen végezte Grzegorz Stopa-nál, egyaránt játszik gombos és tangóharmonikán is.
Klasszikus zenei tanulmányai mellett párhuzamosan foglalkozik szerb zenével és a balkán valamennyi zenei dialektusában jártas. Többek között olyan megkerülhetetlen balkáni zenészektől tanult és játszott együtt, mint Ljubiša Pavković, Bata Kanda, Petar Ralchev és Boban Marković. Játékában és tudásában a klasszikus zenei szemlélet és technika egyesül a balkáni zenére jellemző egyedi játékstílusokkal.

BABRA

A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradicionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében alakult meg. Az immár hattagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve. Az együttes a koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben is otthonra lelt, ahol zenéjével a ma is aktív táncházi élet résztvevője.

A zenekar tagjai:

Varga Veronika – tamburabőgő, ének
Babcsán Bence – tamburabrácsa, fúvós hangszerek
Horváth Bálint – tamburák
Koller Dániel – tamburák
Pozsonyi Dávid – tamburák
Réti Benedek – harmonika

POKLADE

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. Fellépéseiket gyakran egészíti ki Gráf Vivien csodálatos énekhangja.

A zenekar tagjai:

Balog Tamás Cérna – prímtambura (prímás)
Róka Roland – prímtambura
Cselinácz Marko – harmonika, ének
Andrics Attila – basszprímtambura, tapan, ének
Pávkovics István – basszprímtambura, szamica
Bischof Dávid – tamburabőgő
Bóka Balázs Andor – tamburabrácsa
Gráf Vivien – ének
vendég: Babcsán Bence – szaxofon, klarinét

Jegyár: 1000 Ft elővételben, 1500 Ft a koncert napján

Forrás: fono.hu