Szarvason megújult a szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelye

Több mint ötven magyarországi szlovák nemzetiségi intézmény felújítása folytatódik idén – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára 2022. március 5-én Szarvason, a megújult helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelyének átadásán. Soltész Miklós közölte, 41 helyszínen néhány milliós felújítások lesznek; 12 helyen azonban több tízmilliósak, néhol milliárdosak. Hozzátette, a szarvasi szlovák iskolákat 30 millió forinttal támogatják idén, és 15 milliót adnak a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat székhelyének további felújítására.
Az államtitkár elmondta, a békési városban rendezik meg a hétvégén az I. Nemzetiségi Sporthétvégét, amelyre nyolc településről, nyolc nemzetiségi középiskolából több mint 200 gyerek érkezett. Mint mondta, örömmel látta, hogy a fiatalok közül harmincan-negyvenen kora este összeölelkezve énekelték az Egy vérből valók vagyunk dalt, német, szerb, szlovák, román és horvát nemzetiségűek közösen. „Ez egy csoda, őrizzük meg, pláne ebben a világban” – fogalmazott Soltész Miklós, hozzátéve, hogy közös felelősségük szolgálni a békességet.

A rendezvényen Kozma György, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatának elnöke bejelentette, hogy a 13, Magyarországon elismert nemzetiség elhatározta, megpróbálnak összefogni és segíteni az ukrajnai háború menekültjeit. A helyi nemzetiségi önkormányzatokon, az intézményeiken, a civil szervezeteiken keresztül gyűjtéseket szerveznek, az adományokat a Híd Kárpátaljáért programnak juttatják el. A Magyarországra érkező menekült gyerekeknek pedig az általuk fenntartott oktatási intézményekben biztosítják az oktatást és az ellátást – tette hozzá.

Babák Mihály (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében felidézte, 300 éve települtek le Szarvason a szlovákok, napjainkban nemzetiségi önkormányzat, színház, iskola, civil szervezetek és tájház működik a városban. „Szeretetben, békességben, egyetértésben élni, ez a legnagyobb érték ebben a városban” – fogalmazott.

Frankó Anna, a szarvasi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, az önkormányzat székhelye két ütemben, 55 millió forintból újult meg eddig, az összegből a homlokzat felújítását és szigetelését, a nyílászárók szigetelését végezték el. Uniós forrásból 44,8 milliót kaptak, majd kormányzati támogatásból további 10,3 milliót. A szombaton felajánlott összegből – amelyet Babák Mihály polgármester ígérete szerint az önkormányzat kiegészít a szükséges mértékig – a tetőt, a garázst és a kerítést újítják fel – közölte. Zelman Ferenc, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke reményét fejezte ki, hogy az épületben tovább ápolják a „szarvasi szlovák kultúrát, nyelvet és identitást”.

Forrás: mti