A Cigány Dal Napja – 2022

Időpont: 2022. augusztus 8. (hétfő)
Helyszín: II. Rákóczi Ferenc Művelődési Ház és Könyvtár (4355 Nagyecsed, Vasút u. 2.), Kobuci kert (1033 Budapest, Fő tér 1.),  Vajai Művelődési Ház és Könyvtár (4562 Vaja, Damjanich u. 70.) 
Európa egyik legszínesebb, leggazdagabb nemzetisége a cigányság. Nincs még egy olyan népcsoport, amely jelen lenne az Unió összes országában, ily’ módon az európai közösség nagyon fontos összetartóereje. Kultúrájuk félreismerhetetlenül magán hordozza a saját cigány jegyeket, egyúttal tükrözi az egyes, a cigánysággal kapcsolatba kerülő nemzetek jellemvonásait. A spanyol flamenco eleganciájától a szerbiai rezesbandák magával ragadó erejéig képes átölelni egész Európát és a világot, hirdetve a romák szokásait, nyelvét, életörömét. Kultúrájuk egyik legékesebb része az, amelyik a magyar nemzettel virágzik évszázadok óta, olyan gyümölcsöket foganva, mint az éttermi cigányzene, az oláh-cigány muzsika és tánc, a vonós magyar népzene.
Az első ízben 2022. augusztus 8-án – a legendás észak-macedón énekes, Esma Redžepova születésnapján – megrendezett Cigány Dal Napja ezt a sokszínűséget ünnepli cigány és nem cigány művészek részvételével. A következő években Európa egyre több városa fog csatlakozni az ünnephez.

A Cigány Dal Napjának ötletgazdája és főszervezője Rostás Mihály „Mazsi”, aki az elmúlt évtizedekben négy kontinens több mint harminc országában koncertező, Kossuth-díjas és Womex életműdíjas Lakatos Mónika és a Romengo zenekar menedzsereként alapozta meg kulturális menedzseri tevékenységét.

Részletes program a plakáton.

Forrás: tanchaz.hu