Romaversitas Alapítvány – Vezetőképző program

Szeptemberben elindult az új tanév a Romaversitas Alapítványnál is. Egyetemista diákjaik idén a Vezetőképző Programban vesznek részt, amely ezúttal legtöbbjüknél összekötődik egy gyakornoki időszakkal is.
Az elkövetkezendő hónapokban minden pénteken bemutatják a programban részt vevő diákjaikat!
Elsőként bemutatjuk Godó Irént a Budapesti Művelődési Központ gyakornokát.
Romaversitas:
Melyik egyetemen és milyen szakon tanulsz?
Godó Irén: Jelenleg a Debreceni Egyetem Humán Tudományok Doktori Iskola Szociológia és Társadalompolitika Doktori Programjában vagyok 3. éves PhD hallgató. Az előző tanévben lettem középiskolai magyartanár. 2022 szeptemberétől pedig Biblioterápia szakirányú továbbképzésen is tanulok a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. Szeretném művészetterápiás ismeretekkel kiegészíteni a tanulmányaimat, amit pedagógusként és szociális szakemberként is tudok kamatoztatni (pl. érzékenyítés során, illetve egy-egy irodalmi mű sokat segíthet az önreflexiók megfogalmazásában, vagyis fejlesztheti az önismeretet, továbbá valamilyen egyénileg és/vagy társadalmilag is fontos téma megvitatásában is szerepe lehet).
Hol végzed a gyakornoki munkádat?
A Budapesti Művelődési Központban vagyok jelenleg gyakornok a Romaversitas Vezetőképző programjában. Jól érzem magam ott, kellemes légkör fogadott, igazán segítőkész munkatársak vesznek körbe. Különféle kulturális rendezvények lebonyolításában vehetek részt (pl. pályaorientációs nap, filmklub), szakmai megbeszéléseken vagyok jelen, illetve a Budapesti Városdiplomáciai Akadémiával kapcsolatos szerződések előkészítésében működöm közre. Heti szinten járok Budapestre emiatt, amit egyáltalán nem bánok, mert nagyon szerencsésnek érzem magam a választott gyakorlati hellyel kapcsolatban, jó oda bejárni, még úgy is, hogy online munkavégzésre is lehetőséget kapok.
Miért jelentkeztél a Vezetőképző Programba?
Egyrészt a közösség miatt, mivelhogy hozzám hasonló sorból érkező fiatalokkal közösen gondolkodhatok különféle társadalmi témák mentén. A közösség motivál engem, aktivitásra sarkall, illetve a valahova tartozás érzését erősíti bennem. Másrészt a sok tanulás után a tapasztalataim számát szeretném gyarapítani a munka világában. Pályakezdőként fontosnak tartom, hogy minél szélesebb körű tájékozottságot szerezzek, minél több gyakorlatom legyen. Erre nagyon jó lehetőségnek tartom ezt a kezdeményezést. Úgy gondolom, hasznomra válhat, ha példát mutatva, roma értelmiségiként a vezetéssel kapcsolatos készségeim is fejlődnek. Fontos számomra, hogy érdemben ki tudjak állni ügyek mellett, követendő példaként tiszteletet tudjak kivívni magamnak, fejlődésre tudjak buzdítani embereket, s képes legyek motiválni önmagamon kívül másokat is.
Milyen területen képzeled el magad a jövőben?
Mindenképpen szociális területen szeretnék dolgozni, szívesen foglalkozom emberekkel. Örömmel veszek részt különféle programokban, és igyekszem a jó gyakorlatokat ellesni, tanulni belőlük. A saját tapasztalataim is sokat segítenek abban, hogy másokhoz jobban tudjak kapcsolódni. A Romaversitas Alapítvány nyújtotta lehetőségek, de ugyanígy a Wáli István Református Cigány Szakkollégium általi kapcsolati tőkék szintúgy lehetnek akár jövőbeli együttműködések megalapozói, a sikeres munkaerőpiaci integráció mérföldkövei.
Mi motivál téged?
Egy jó közösség, a tanulás, a fejlődés, a pozitív visszacsatolások motiválnak engem (ha adhatok, s ha kapok is). Nem csupán a családtagjaim visszajelzései, de mentoráltaktól vagy olyan személyektől is jól esnek, akik valamilyen szinten inspirálódnak az én élettörténetemből kifolyólag. Az ikertestvérem a Belügyminisztériumban dolgozik, ő hajtóerő számomra, mintegy példaképként tekintek rá, aki több területen is igyekszik helytállni. Motivál, hogy miközben másokkal együttműködöm, én magam is fejlődöm a kölcsönösen gyümölcsöző kapcsolatok által – tudásban, tapasztalatban, de alapjában véve ön- és emberismeretben is. Az önfejlesztés a szociális szférában dolgozók esetén különösen fontos, hiszen a személyiségünk voltaképp munkaeszközként funkcionál.

Bővebben: Romaversitas