A magyarországi bolgárkertészektől a bolgár képzőművészetig

Bolgárkert, lóval működtetett kúttal

A magyarországi bolgárkertészektől a bolgár képzőművészetig – Menyhárt Krisztinával Doncsev Toso beszélget
Időpont: 2023. január 26. (csütörtök) 18:00 óra
Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.)
Az esemény a Várnegyed Galériában 2022. december 16. és 2023. január 28. között megrendezésre került Téli Tárlat – „Szeressétek egymást, emberek!” – című bolgár kortárs képzőművészeti kiállítás záróbeszélgetése.

A magyar mezőgazdaság történetében jelentős szerepe van a XIX. században hazánkba érkező bolgárkertészeknek, akik új technológiai és szakmai tudást honosítottak meg a zöldségtermesztésben. A bolgárkertészeknek érdeme volt, hogy ebben a történeti időszakban viszonylag kis területen is eredményesen tudtak gazdálkodni, új növényeket honosítottak meg, alkalmazták a melegágyi előhajtatást, a bakhátas ültetési módot és a bolgárkerekes öntözést.

A speciális tudással rendelkező kertészek egy része letelepedett hazánkban és az ő leszármazottaik mai is gondosan ápolják nemzeti hagyományaikat és örökségüket.

A beszélgetés kísérőrendezvénye a témához kapcsolódó fotókiállítás, amelynek anyagát a Magyarországi Bolgárok Egyesülete archívumából és a Samodai József Zuglói Helytörténeti Műhely gyűjteményéből válogattuk.

Az esemény ingyenes!

Forrás: maraikult.hu