Bábanap a Bolgár Művelődési Házban

A bábanap a bolgár hagyományok szerint az egyik nagy női ünnep, amely a bábáknak – a szülésnél segítő asszonyoknak, valamint a szülésen átesett fiatal asszonyoknak az ünnepe. Az ünnephez kapcsolódó szertartásokban azon idős asszonyok iránti tisztelet fejeződik ki, akik a szülő nők felett „bábáskodtak”.

Egykor még napfelkelte előtt az anyák az egy- és hároméves kor közötti gyermekeikkel elmentek a kútra friss vízért. A vízbe egy szál bazsalikomot vagy gólyaorrot tettek, majd egy darab szappannal és egy új törülközővel elindultak a bába házához, hogy „megöntözzék” őt. A szülésznő-bába szertartásos megöntözése a kert egyik gyümölcsfája alatt, a farakás tetején vagy elöl a lépcsőn történt. Minden nő odaadta a bábának a szappant, majd vizet öntött a bába kezére, hogy megmoshassa és megajándékozza a törülközővel, amit hozott. A bába egy piros és fehér fonallal  díszített gólyaorrcsokrot adott minden asszonynak. Ezután a nők inget, harisnyát, vásznat ajándékoztak a bábának, a bába pedig minden gyereknek, akinek a megszületésénél segédkezett, piros és fehér fonalra fűzött ezüst érmét kötött a jobb kezére, és zoknikat és ingecskéket ajándékozott nekik. Délben az asszonyok a bába házában gyűltek össze. Minden nő hozott egy cipót, bánicát, főtt vagy sült tyúkot és egy rakijával vagy borral teli kulacsot. Megcsókolta a bába kezét és átadta neki az ételekkel teli tálcát. A bába lányai és menyei megterítették a hosszú asztalt, majd a jelenlévők körülülték azt. Megkezdődött a vidám ünnepség, dalokkal, táncokkal.

Január 29-én a bolgár asszonyok felelevenítették a hagyományokat a Bolgár Művelődési Házban. A terem megtelt gyerekzsivajjal és női nevetéssel, a régi ismerősök vidám találkozásával és a kisgyerekek fogadásával.

Idén tizenöt gyermeket ünnepeltek meg, akik a tavalyi évben vagy a pandémia alatt születtek. A kicsik – a néhány hónapostól a kétévesig – elcsendesedtek édesanyjuk karjaiban és türelemmel viselték az áldásokat. Vajjal és mézzel kenték meg arcukat, hogy egészségesek és szerencsések legyenek, illetve piros fonallal díszítették fejüket – a lányokat azért, hogy hosszú és sűrű hajuk legyen, a fiúkat pedig, hogy legyen bajuszuk és szakálluk.

Az anyák bemutatták a babákat, elmondták gyermekük nevét és életkorát.

Minden baba kapott ajándékot a közösségtől: ruhácskákat, játékot és egy kis ezüst keresztet. Ajándékot kapott a bábaasszony is – Novakov Eszter.

A műsorban fellépett Wessely Ágnes, aki gyönyörűen, költői módon elénekelt két bolgár dalt, gitáron kísérve énekét.

Ezt követően a két testvér Pap Lili és Nika, valamint Katona Viktória énekelt Simon Attila zongorakíséretével.

Majd a Zornica Hagyományőrző Együttes dalos-táncos előadása és gasztroverseny következett. A zsűri négy kategóriában felvonultatott 47 étel (előétel, főétel, desszert és hagyományos bolgár étel) közül választotta ki a legjobbakat.

Forrás: Bolgár Országos Önkormányzat