Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterápiás programsorozat

Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterápiás programsorozat
A Budapesti Művelődési Központ Metamorphoses alkotó-fejlesztő meseterápiás programsorozatot indít „Cigány mesék tükrében – diákoknak” címmel, amelynek keretén belül cigány népmeséken keresztül romákkal kapcsolatos meseterápiás érzékenyítő foglalkozásokat tartunk általános iskolás felső tagozatos diákok számára.
Időpont- és helyszín-egyeztetés az alábbi telefonszámon: 0613712760

Metamorphoses alkotó–fejlesztő meseterápia
A világot többek között a meséken keresztül is megismerhetjük, mert a mesék az emberi tapasztalatok élvezetes gyűjteményeinek tekinthetők. − Minden élethelyzetnek megvan a saját mese-párja. − A mesék saját életünkre vonatkoztatható viszonyítási alapként szolgálhatnak. − A mesék ismernek minden élethelyzetet, éppen ezért képesek tükröt tartani számunkra, az élet főbb kérdéseire választ kaphatunk a népmesékből (születés, házasság, gyermekvállalás, gyász stb.). − A mesékben a rend nem magától értetődő, láthatjuk, hogy meg kell dolgozni érte. (Boldizsár, 2019)

A Metamorphoses alkotó–fejlesztő meseterápiás módszer lényege, hogy a foglalkozásainkon a meséket a fejlesztés szolgálatába állítjuk, mindeközben a cigány kultúrába is betekintést nyernek a diákok. Az alkalmakon azért dolgozunk cigány népmesékkel, hogy átadhassunk a diákoknak azokat a mesékben fennmaradt tudást, tapasztalatot, amely a cigányság kulturális örökségének egy szeletét mutatja be. Vezetőfonalat kínálunk, a cigány népmesékben rejlő gondolkodásmód megértéséhez, mely a roma és nem roma tanulók számára is univerzálisan kamatoztatható.

Helyszín: igény szerinti intézmény.
A program 45 percben zajlik.

A tanulók egy-egy választott cigány népmese segítségével megismerkedhetnek a roma kultúrával, ugyanakkor az adott cigány népmesét fejlesztési céllal is használjuk (pl.: empátia, tolerancia), illetve a diákok önismereti élménnyel is gazdagodhatnak az alkalmakon. Egyszerre egy osztállyal tudunk dolgozni.

A foglalkozásokat vezetik: Godó Irén roma pedagógus, meseterapeuta és Simonné Nagy Ágnes kulturális rendezvényszervező, Nemzetiségi Kulturális Mozaik szerkesztő.

Időpont- és helyszín-egyeztetés az alábbi telefonszámon: 0613712760

A program térítésmentes, azonban regisztrációhoz kötött!

Információ és jelentkezés: Simonné Nagy Ágnes, 0613712760, informacio@bmknet.hu

További információ: Godó Iréngodo.iren@bmknet.hu

A programváltozás jogát fenntartjuk.