Roma identitás pozitív megélése

Roma identitás pozitív megélése

Érzékenyítő program diákoknak, mely roma és nem roma diákokhoz egyaránt szól. A Budapesti Művelődési Központ és a Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház szeretettel várja csoportok jelentkezését.
Időpont: 2023. június 9. ♦ péntek ♦ 10.00–13.00 óráig – Roma hősök workshop ♦ 13.30–15.00 óráig – Kerülj képbe a roma kultúrával!
A jelentkezés határideje május 19. péntek 15.00 óra.

Helyszín: Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház (1077 Budapest, Király u. 67.)
♦ A program ingyenes, azonban kérjük, regisztráljon! »

 Részletes program:
10.00–13.00 óráig – Roma hősök workshop (9–13. évfolyamosoknak)
A hőstörténetekben a hangsúly a nehézségekre, döntésekre, és azok hatására kerül. A workshop által a résztvevők társaikat és önmagukat is jobban megismerik, fejlődik a vitakultúrájuk, kommunikációs- és együttműködési képességük, valamint nyitottabbá válnak az eltérő nézőpontokkal szemben. A roma résztvevők identitása fejlődik, a nem roma résztvevők romákra vonatkozó előítéletei pedig csökkennek.
2*90 perces foglalkozás első részében a drámai hősök, és általánosságban a hősök elemzésére kerül sor. A drámák betekintést nyújtanak különböző európai roma közösségek életébe, kihívásaiba, társadalmi helyzetébe, de olyan nehézségeket és kérdéseket is felvetnek, melyek nem roma specifikusak. A drámákból készült előadások jeleneteiből részleteket láthatnak a résztvevők, majd fókusz jelentekkel irányítottan dolgoznak tovább csapatban, melynek zárása a darab szóbeli bemutatása, és egy moderált plenáris beszélgetés, vita. Ekkor alkalmuk nyílik személyes véleményük kifejtésére is, a felmerülő dilemmák megosztására, egymásra- és a megjelenített társadalmi, vagy egyéni problémákra való reflektálásra.
A második részben a fiatalok személyes hőstörténeteit osztják meg egymással, megvitatják a hős jellemzőit, és saját életükben, környezetükben is tudatosítják az érték alapú döntés, felelősségvállalás fontosságát. Végül bármely megismert történethez kapcsolódóan közös alkotást hoznak létre, amit be is mutatnak egymásnak. A foglalkozásokat tapasztalattal rendelkező, képzett fiatal roma és nem roma trénerpárok tartják.

Independent Theater
Tizenöt éve aktívan működő civil szervezet vagyunk, oktatási és művészeti területeken egyaránt szerteágazó tevékenységet folytatunk. Legfőbb célunk, hogy párbeszédet indítsunk el olyan kihívásokról, kérdésekről, melyek – így-vagy úgy – valamennyiünket érintenek. Programjaikban kiemelt figyelmet fordítunk a romák és nem romák együttműködésére, teret adunk az eltérő csoportok és vélemények megismerésének. Szeretünk kísérletezni alternatív színházi formákkal, összekapcsolni azokat az oktatás területével. Munkásságunk legfőbb kiindulópontját az európai roma drámák képzik, melyekhez kapcsolódóan többféle oktatási módszertant dolgoztunk ki, az egyik ilyen workshopunk a Roma Hősök workshop.

13.30–15.00 óráig – Kerülj képbe a roma kultúrával!
Az alkalom egy kvíz játékkal indul, amely során a résztvevők megmérettethetik tudásukat, kitölthetik a romákkal kapcsolatos kérdőívet.
A kvíz után két program fog párhuzamosan futni, amely során élményt szerezve lehet tanulni a cigány kultúráról:

  1. Egyrészt a Habiszti Cigány Kulturális Társasjátékkal ismerkedhetnek meg a program során a résztvevők. A társasjátékot a Wáli István Református Cigány Szakkollégium felkérésére tervezte és készítette 2018-ban Káli-Horváth Kálmán költő, festőművész, illetve a Budapesti Református Cigány Szakkollégium igazgatója.
    Ez a társasjáték több szempontból is közel hozza a résztvevőkhöz a cigány kultúrát, beleláthatnak a cigányság történelmébe, hagyományaiba, szokásaiba, megismerkedhetnek roma művészekkel, illetve cigány szavakkal és cigány receptekkel is találkozhatnak a játék során. Játékos formában lehet tanulni, ami érzékenyítés szempontjából is hasznos.
    Pedagógusoknak, közművelődési szakembereknek és általános iskola felső tagozatától fogva ajánljuk diákoknak is a társasjátékot, melynek során élményszerzés közben lehet tudással gazdagodni.
  2. Másrészt a diákok részt vehetnek cigány népviselettel kapcsolatos kézműves foglalkozáson, amely a cigány öltözködési szokásokba enged mélyebb betekintést. A foglalkozás során öltözködéssel kapcsolatban tehetik próbára kreativitásukat a résztvevők. Cigány népviselettel összefüggő ruhákat tervezhetnek a diákok, akik az autentikus cigány kultúrát és hagyományokat ápoló cigányok által viselt ruhákat jeleníthetik meg.

Ajánljuk minden diáknak a programot, akik szeretnének alkotás közben tanulni.

Az alkalom végén a kvízjáték eredményét ismertetjük, és díjazzuk azokat, akik helyesen töltötték ki a romákkal kapcsolatos kvízt.

Moderátor és játékmester: Godó Irén,
Foglalkozásvezetők: Hemmert Anita és Simonné Nagy Ágnes.

További információ:
Oláh Sándor: 0613712776, e-mail: olah.sandor@bmknet.hu

A rendezvény helyszínének elérhetősége: Romano Kher Budapesti Roma Művelődési Ház
1077 Budapest, Király utca 67.
Telefon: +36 (20) 480-2284
E-mail: info@romanokher.org
Web: https://romanokher.org/

Megközelítés:
Útvonalterv készítése ide kattintva lehetséges »

Budapesti Művelődési Központ:
Csatlakozzon Facebook oldalunkhoz: BMK Facebook oldal
Szeresse Ön is elkapott pillanatképeinket: BMK az Instán
Látogasson el Youtube oldalunkra is: BMK Youtube csatorna
Lapozzon bele kiadványainkba: a BMK kiadványai az Issuun.

Közművelődési Minőség Díj 2012Közművelődési Minőség Díj 2012